top of page
Ara

SİVASSPOR

Sivasspor, 1967 yılında, Sivas'ta kurulan spor kulübüdür. Kırmızı beyazlı ekip, iç saha karşılaşmalarını 27.532 kapasiteli Yeni 4 Eylül Stadyumu'nda oynamaktadır.

Resmi kayıtlara göre Sivasspor'un kuruluş yılı 9 Mayıs 1967 olsa da Sivasspor aslında spor kulübü olarak ‘’Sivas'ın, Bağdat Caddesi'nde, gençliğin bedeni gelişimine katkıda bulunmak" amacıyla 14 Nisan 1932 tarihinde kurulmuştur.


Kulüp, futbolun yanı sıra atletizm, binicilik, atıcılık ve voleybol alanlarında faaliyet göstermektedir.


Sivasspor'un ilk sportif faaliyetleri hakkında fazlaca bilgi ve belge bulunmamakta, ancak çalışmalarını Halkevi Topluluğu ile koordineli şekilde yürüttüğü ve bu çalışmaların,

2. Dünya Savaşı'nın ülkeyi içine sürüklediği belirsizlik ortamı içinde kesintiye uğradığı bilinmektedir.


Uzunca bir aradan sonra Sivas'ın adını taşıyacak bir kulübün yeniden oluşturulması yolundaki çalışmalar, 1950 yılında başlamış ve 27 Temmuz 1950 tarihinde Sivas Gençlik Kulübü resmen kurulmuştur.


Adı fazlaca bilinmeyen bu kulüp daha sonraki yıllarda Yolspor ve Kızılırmakspor kulüplerinin katılımıyla 9 Mayıs 1967'de günümüzün Sivasspor'unu oluşturacaktır.


60’lı yıllarda, ülkede futbol heyecanı tam hız sürerken, futbol sadece büyük

kentlerden çıkarak Anadolu’nun dört bir yanına dağılmaya başlamıştır. Bu ortamda, Sivas’ta da kenti simgeleyecek bir futbol takımı kurma hayalleri baş göstermiştir...


Mart 1967'de, Nusret Akça, Hüseyin Yıldırım, Hüseyin Pala, Nurettin Tarıkahya, Yalçın Özden gibi isimler ilk olarak o günün Belediye Başkanı Ahmet Durakoğlu'na ve dönemin Valisi Vefik Kitapçıgil'e giderek durumu anlatmıştır. Vali Bey olaya çok sıcak yaklaşmış ve kurulacak olan kulübün sadece sportif olarak ele alınmaması gerektiğini, bu oluşumun, şehrin kültürel, ekonomik ve sosyal hayatına da büyük bir hareketlilik getireceğini belirtmiştir.


Sivasspor’un kurulması kararlaştırıldıktan sonra seri bir şekilde hazırlıklar başlamış ve sürdürülmüştür.


Takım, 1967-68 sezonuna yetiştirilmek istenmektedir ve mayıs ayının ilk günlerinde hazırlıkların büyük bir kısmı tamamlanmıştır.


Takımın renkleri konusuna da açıklık getirildikten sonra, 9 Mayıs 1967 tarihli gazeteler Sivassporun kurulduğunu yayınlamaya başlar.


Osman Paşa Caddesi, No: 1, Sivasspor'un kulüp binası olarak, belediyeden 50 liralık sembolik bir ücret karşılığında kiralanmıştır.

Kulübün ilk telefon numarası da 2283'tür.


Sivasspor tarihinin ilk yönetim kurulunu oldukça zor görevler beklemektedir ve kollar sıvanarak büyük bir heyecanla işe başlanır...


Kulübün kurucuları, başlangıçta takımın doğrudan 2. Seviye Lig'e alınacağını düşünse de

beklentiler hemen gerçek olmayacaktır.


Bu talep uğruna, Kulüp Başkanı Ahmet Durakoğlu, Genel Sekreter Nurettin Tarıkahya, Kulüp Amiri Hüseyin Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri Nusret Akça, Yalçın Özden ve Hüseyin Pala'dan oluşan bir heyet başkente gitmiş ve başvuruda bulunmuşlardır.


Bu başvuru sonrasında o günün Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, bir kurulla incelemelerde bulunmak üzere Sivas'a gelmiş; ancak bu ziyaret dönüşü yazılan rapor hem yönetim kurulunu hem de tüm Sivaslı sporseverleri büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır.


Zira, raporda tesis ve altyapı yetersizliğinden istemin yerine getirilemeyeceği belirtilmektedir. Yönetim Kurulu kısa süreli bir şok yaşadıktan sonra tekrar harekete geçmiş, Sivasspor’un ikinci ligde yer alması için çaba sarf harcamaya devam edilmiştir.

Başta Vali Vefik Kitapçıgil olmak üzere şehrin ileri gelenleri Ankara üzerinde baskı oluşturmaya başlamıştır.


Yönetimde bulunan Nusret Akça ve Hüseyin Yıldırım gibi aynı zamanda siyasi partilerin İl Teşkilatındaki görevliler aracılığıyla baskı siyasi bir boyut kazanmış ve Spor Bakanı Kamil Ocak'la görüşülmüştür.

Sivas Milletvekili Rıfat Öçten, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'den yardım ister.

Bu isteğin içinde üstü kapalı bir tehdit de vardır: "Ya Sivasspor'u ikinci lige alırsınız; ya da Sivas'tan oy almayı unutursunuz."


Bu istek yankı bulmakta gecikmez...


Futbol Federasyonu, aynı günlerde bir de Şekerspor meselesi ile uğraşmaktadır. Şöyle ki,

1. Lig'den düşürülen Şekerspor, idare mahkemesine açtığı davayı kazanmış ve mahkeme kararı ile 1967-68 sezonunda 1. Lig'de oynama hakkını elde etmiştir. Bu karar sonrasında 2. Lig Beyaz Grup'ta, Şekerspor'a ayrılan yer boş kalmıştır.


Bu kadar olumsuzluk içinde şans ibresi Sivasspor'dan yana dönmüştür. Demirel'in talimatına zamanın federasyon başkanı Orhan Şeref Apak daha fazla direnemez ve Sivasspor, 1967-68 sezonunda, Türkiye 2. Ligi (1. Lig), Beyaz Grup’ta yerini alır.


Sivasspor Kadrosu (1967-68)

16 yıllık mücadelenin ardından, 1982-83 sezonunda Amatör Lig'e düşen takım, ertesi sezon (1983-84) tekrar 2. Lig'e yükselmeyi başarmıştır.


1984-85 sezonundan 1985-86 sezonuna kadar 2. Ligde mücadele eden Sivasspor, 1985-86 sezonunda yeni kurulan 3. Lig'e gerilemiştir.


3. Lig Şampiyonu Sivasspor (1998-99)


1988-89 ve 1992-93 sezonlarında ligi ikinci bitiren Sivasspor, nihayet

1998-99 sezonunda 3. Lig 2. grubu şampiyon olarak tamamlamış ve 2. Lig'e yükselmeyi başarmıştır.




İlk Kez Süper Lig'e Yükselen Sivasspor'un Şampiyonluk Sevinci (2005)


2004-05 sezonuna kadar 2. Lig'de mücadeleyi sürdüren takım, 2005’te en yakın rakibi Manisaspor’un 5 puan üstünde, 74 puanla şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazanmıştır.





2005-06 ve 2006-07 sezonlarında ligi 8. sekizinci sırada bitiren takım, ertesi sezon (2007-08) büyük bir çıkış yakalayarak, şampiyon Galatasaray’dan 5 puan fark ile averajla dördüncülüğü yakalamıştır.

Aynı sezon, Sivas Ekibi, UEFA Intertoto Kupası'nda Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış, böylelikle ilk Avrupa macerasına koyulmuştur.

Kırmızı beyazlı temsilcimiz, Grbalj Radanovici takımına 3-2 galip gelirken, Sporting Braga'ya 5-0 mağlup olarak kupadan elenmiştir.

Uzun yıllar sonra ligde, Anadolu'dan şampiyonluğa oynayan Sivasspor Kadrosu (2008-09)


2008-09 sezonunda ise bir önceki sezonda yakaladığı başarının üstüne koyan Yiğidolar, ligde şampiyonluk yarışına girmiş; uzun yıllardır Türk futbolseverler böyle bir olayla karşılaşmadığı için milyonlarca insana unutulmaz bir sezon yaşatmıştır...



Bület Uygun'un teknik direktörlük kariyerinin zirve sezonu olan ligde, Fenerbahçe ve Galatasaray'dan sıyrılan Sivasspor, Beşiktaş ile şampiyonluk yarışı içerisine girmiştir.


Sezonun 15. haftasında 1. sıraya yükselen takım, ligin ilk yarısını lider tamamlamıştır.


Süper Lig'in 30. haftasına kadar (15 hafta ) liderliği bırakmayan Sivasspor, uzun zamandır eşi benzeri görülmemiş bir performans ortaya koymuş ve pek çok Anadolu Kulübü'ne cesaret vermiştir.


Bu başarıya daha önce bu düzeyde olmasada yaklaşan Anadolu Kulüpleri elbette olmuş fakat Sivasspor'un farkı, bunu gelişen ve değişen futbol düzeninde, özellikle 4 büyük takımın bütçeleriyle diğer takımların arasındaki uçurumun iyiden iyiyiye açıldığı dönemde böyle bir başarı yakalayabilmesi ve kendisinin 10 katı büyük bütçelere sahip takımların olduğu ligde 15 hafta lider kalarak, son 5 haftaya lider girmesi olmuştur.


31. Haftada liderliği Beşiktaş'a kaptıran Sivasspor, Son hafta (34. Hafta) Beşiktaş'la puan farkını 2'ye düşürmüş (68/66)ve son maça şampiyonluk mücadelesi vermek için çıkmıştır.


4 büyük kulüp dışında son haftaya şampiyonluk iddasıyla giren ilk kulüp böylelikle Sivasspor olmuştur.


Son hafta Sivasspor, Galatasaray deplasmanına, Beşiktaş ise Denizlispor deplasmanına konuk olmuştur.


ilk önce akıllara, Denizlispor'un 2005-06 sezonunun son haftasında Fenerbahçe'yi, şampiyonluk yarışının en büyük adayıyken, kimsenin tahmin etmediği bir şekilde yarışın dışına itme durumunu bu kez Beşiktaş'ın yaşayıp yaşamayacağı gelir.


Tarihin tekerrür etmesini bekleyen Sivas Ekibi, Galatasaray karşılaşmasına oldukça motive bir şekilde çıkmış; atmosferde bir mucize bekleyen binlerce insanın telaşı ve milyonlarca insanın bu ana tanıklık ediyor olması, daha önce böyle bir durumu deneyimlememiş futbolcular üzerinde aşırı bir heyecan yaratmıştır.


Karşılaşmayı Galatasaray 2-1 kazanmış, Denizlispor da kendi evinde Beşiktaş'a yine 2-1 ile mağlup olunca son haftaya kadar şampiyonluk kovalayan Sivasspor ligi 2. sırada tamamlamıştır.


Ancak bu sonuçla, kırmızı beyazlılar, 2009-2010 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerine katılmaya hak kazanmıştır.


Bu başarı ile Türkiye'yi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden 5. Türk takımıdır.


Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk maçına 28 temmuz 2009 tarihinde Anderlecht karşısında Belçika'da çıkmış, fakat beklediğini alamayan Sivasspor, Belçika'dan 5-0'lık mağlubiyetle dönmüştür.


4 Ağustos 2009'da Sivas'ta oynanan rövanş mücadelesine çok hırslı ve hızlı başlayan temsilcimiz, 12. dakikada Ersen Martin'le golü bulmuş ve 19 dakikada penaltıyı gole çeviren Yannick Kamanan henüz 20. dakikayı doldurmadan farkı ikiye çıkarmış ve takım iyice hırslanmıştır.


34. dakikada şansız bir şekilde Jelle Van Damme'ye engel olamayan Sivasspor kalesinde golü görmüş ve 58. dakikada Musa Aydın'la cevap verse de bu skor turu geçmek için yetersiz kalmıştır.


Sivasspor, Anderlecht'i evinde 3-1 yenerek Şampiyonlar Ligi'nde ilk galibiyetini almıştır.


Fakat ilk maçtaki skor avantajı yüzünden turu geçen taraf Anderlecht olmuştur.


UEFA Şampiyonlar Ligi'nden elenen Sivasspor, UEFA Avrupa Ligi'ne Play-Off etabından itibaren katılma hakkı kazanmış ve turu geçmesi halinde adını grup aşamasına yazdıracak seviyede yarışmaya başlamıştır.


UEFA Avrupa Ligi'nde rakibi, son UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, Mircea Lucescu'nun takımı Shakhtar Donetsk olmuştur.


20 Ağustos 2009'da, Sivas'ta oynanan ilk maçı 3-0 kaybeden Sivasspor, 25 Ağustos 2009'da Ukrayna'da oynanan rövanş mücadelesinde de 2-0 mağlup ayrılınca turnuvaya veda etmiştir.


Daha sonraki dönemlerde duraklama dönemine geçen takım, 2009-10 ve 2010-11 sezonlarında ligden düşme tehlikesi yaşamış; ligi 15. sırada tamamlayarak ancak tutunmayı başarmıştır.


2013-14 sezonu önceside, futbol tarihinin en önemli oyuncularından Roberto Carlos teknik direktörlük görevine getirilmiş ve bu sezon başarılı bir dönem geçiren takım ligi

53 puan ile dört büyüklerin ardından, 5. sırada tamamlamıştır.


Bu sonuçla UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı kazanmasına rağmen UEFA'dan gelen men cezası ile Avrupa Kupaları'na katılamamıştır.


2014-15 sezonunda kötü bir seneyi arkasında bırakan takım, ligi 15. sırada tamamlasa da Türkiye Kupası'nda yarı final oynama başarısı göstermiştir.

Yarı final maçlarında rakibi Galatasaray’a 4-1 ve 2-1'lik skorlarla mağlup olarak kupadan elenmiştir.


Bu yarı final maçı Sivasspor'un Türkiye Kupasındaki 3. yarı final maçı olmuştur.


2015-16 sezonunda, ligi 31 puan ile 16. sırada bitiren takım 1. Lig’e düşüş yaşamış fakat bu ayrılık fazla uzun sürmeyip, 2016-17 sezonunda 1. Lig’de şampiyonluk yaşayarak tekrar Süper Lig’e yükselmiştir.


Kırmızı beyazlılar, 2017-18 sezonunda, ligi 7., 2018-19 sezonunda ise 12. sırada tamamlamıştır.


2019-20 sezonunda, özlenen oyununu ortaya koyan Yiğidolar, üst üste 7 hafta sürecek bir galibiyet serisi yakalamış ve ligi 60 puan ile 4. sırada bitirmiştir.


2020-21 sezonunda da iyi bir performans sergileyen Sivasspor bu kez ligi, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor gibi rakiplerinin ardından 65 puan ile 5. sırada tamamlamıştır.


2021-22 sezonunda ise ligi 54 puan ile 10. sırada tamamlamıştır.


İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-

İlgili Yazılar

Comentários


bottom of page