top of page
Ara

AKHİSAR BELEDİYESPOR

Akhisar Belediyespor, 1970 yılında, Manisa ilinin Akhisar ilçesinde kurulan futbol kulübüdür. Yeşil siyahlı ekip, iç saha karşılaşmalarını 12.139 kapasiteli Spor Toto Akhisar Stadyumu'nda oynamaktadır.

İlçede, Gençlikspor, Güneşsspor ve Doğan spor adlı takımların mevcut olduğu 70'li yıllarda, ülkede futbol ateşi her köşeye yayılmaya başlamıştır...


Yerel futbolseverler, şehir meydanında ''Akhisarspor’u istiyoruz’''şeklinde bir pankart açarak bu üç takımın birleşmesini istemiştir. Fakat bu birleşmenin, hangi kulüp ve rengin çatısı altında olacağı sorusu büyük bir sıkıntı yaratmıştır.


Belediye Başkanı Orhan İlker Bey ile

Mimar Yılmaz Atabarut başkanlığında oluşturulan, 1. Noter İrfan Başaran, Milli Hakem İsmail Tunalı ve yönetimde bulunan Mustafa Teldemir’in yer aldığı heyet tarafından 8 Nisan 1970'te Akhisarspor'un kurulması yönünde karar alınmıştır.


Atabarut, çiçeği burnunda kulübün kurucu başkanı ve 1 numaralı üyesi olmuştur. Kulübün, Yılmaz Atabarut başkanlığındaki ilk yönetim kurulu da; Veli Erkmen, Yahya Şahin, Refik Demirel, Ahmet Cevdet Sıdal, Mustafa Kahramanlıoğlu, Nail Prese ve Halil Boduroğlu'nda oluşmuştur.


1970 yılında kurulan kulüp, 1984 yılına kadar Kazalararası Lig olarak isimlendirilen amatör liglerde mücadele etmiş, çevre şehir takımlarıyla maçlar oynamıştır.


1984 yılında 3. Lig kurulunca bu lige dahil olan Akhisarspor, 10 yıl bu ligde oynadıktan sonra 1993-94 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'e düşüş yaşamıştır.


1994-1995 sezonunda, Bölgesel Amatör Lig'de, Bursa'da gerçekleşen Play-Off maçında, Yenibosnaspor'u yenerek yeniden 3. Lig'e yükselmiş ve 1995-96 sezonu itibariyle, yeniden 3. Lig'de yarışmaya başlamıştır.


2007-08 sezonuna kadar 3. Lig'de yer alan Akhisar, 2007-08 sezonunu Mehmet Atila Özcan yönetiminde 2. olarak tamamlamasının ardından tarihinde ilk kez 2. Lig'e yükselmeyi başarmıştır.

1.Lig'e Yükselen Akhisar Belediyespor (2010)

2008'de, 3. Lig'den 2. Lig'e yükselen takım, İki yıllık 2. Lig mücadelesinin ardından, 2009-10 sezonunda, yine Mehmet Atila Özcan yönetiminde 2. Kademe Grubu'nu 43 puan ile lider tamamlayarak, yükselme grubunda 2. olmuş ve tarihinde ilk kez 1. Lig'e terfi etmiştir.


1. Lig'de ilk sezonunda düşmemeye oynayan takım, son haftalarda beş sezondur takımın başında olan Atila Özcan ile yollarını ayırarak Hamza Hamzaoğlu ile anlaşmış ve son anda ligde kalmayı başarmıştır.

Süper Lig'e Yükselen Akhisar Belediyespor (2012)

2011-12 sezonunu, Hamza Hamzaoğlu önderliğinde, 63 puan ile 1. Lig şampiyonu olarak tamamlayan yeşil siyahlılar, tarihinde ilk defa Süper Lig'e adını yazdırmıştır.


Böylece, büyükşehirlerin merkez ilçeleri dışında, Akçaabat Sebatspor'dan sonra Süper Lig’e yükselen ikinci ilçe olmuştur.


Süper Lig'deki ilk sezonununda (2012-2013) iskelet kadroyu koruyan ve az transfer yapan takım, 1. Lig'de şampiyonluk yaşadığı Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu ile yola devam etmiştir.


Süper Lig'deki ilk maçını deplasmanda Eskişehirspor'a karşı oynayan Akhisar Belediyespor, rakibini 1-0 mağlup ederek lige galibiyetle başlamıştır.

Yunan Golcü Theofanis Gekas

Bu sezon düşme potasında ve yakınlarında gezinen takım, devre arasında Theofanis Gekas ve Bilal Kısa transferlerini yaparak yükselişe geçmiş ve ligi 42 puan ile 14. sırada tamamlamıştır.


2013-2014 sezonunda, ligi orta sıralarda götürüp, sezonu 10. sırada bitirmiştir.


2014-2015 sezonuna, 3 sezondur takımı çalıştıran Hamza Hamzaoğlu ile yollarını ayırarak başlayan kulüp, Mustafa Reşit Akçay'a teslim edilmiştir. Sezona iyi başlayan yeşil siyahlılar, 10 maç üst üste kazanamayarak düşüşe geçmiş ve bu nedenle teknik adamla yollar ayrılarak, kulüp tarihinin ilk yabancı teknik direktörü olan Roberto Carlos takımın başına getirilmiştir.

Akhisar'ın Dünya Yıldızı Teknik Direktörü Roberto Carlos (2015)

Roberto Carlos ile toparlanan takım, sezonu 38 puan ile 12. sırada tamamlamıştır.


Ayrıca bu sezon Türkiye Kupası'nda son 8'e kalmış fakat statü gereği çeyrek final maçı değil, grup mücadelesi vererek, yarı finale yükselememiştir.


2015-2016 sezonuna Cihat Arslan yönetiminde başlayan takım, ilk 14 haftada sadece 2 mağlubiyet alarak ligin 14. haftasını 3. sırada bitirmesine rağmen düşüşe geçerek sezonu 8'inci sırada tamamlamıştır. Türkiye Kupası'nda ise çeyrek finalde Galatasaray'a elenmiştir.


Akhisar Belediyespor, Süper Lig'deki en iyi derecesini ise 2016-2017 sezonunda alarak, ligi 48 puanla 7. sırada tamamlamıştır.


Sezona Cihat Hoca ile başlayan takım, daha sonra Tolunay Kafkas ile anlaşmış, kötü gidişin devam etmesi üzerine takımın başına Okan Buruk getirilmiştir.

Okan Buruk, takımın başına geldikten sonra, altısı üst üste olmak üzere, toplam 9 maçta 7 galibiyet alarak takımı ligdeki en iyi derecesi olan 7. sıraya taşımıştır.

Bu sezonda Türkiye Kupası'nda çeyrek finale yükselen takım, çeyrek finalde Başakşehir'e elenerek kupaya veda etmiştir.


2017-2018 sezonunda, Okan Buruk yönetiminde, ligi 11'inci sırada bitirse de 10 Mayıs 2018'de, Türkiye Kupası Finali'nde, Diyarbakır'da, Fenerbahçe'yi 3-2 yenerek tarihinde ilk defa Türkiye Kupası'nı müzesine götürmeyi başarmış, böylece bu kupayı kazanan ilk Anadolu ilçe takımı olmuştur.

Ayrıca, Türkiye Kupası şampiyonluğu nedeniyle de tarihinde ilk defa UEFA Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazanmıştır.


Takım, bu sezonda, 1999 öncesinde olduğu gibi, Akhisar Belediyespor ismini terk ederek Akhisarspor ismini kullanmaya başlamıştır.


UEFA Avrupa Ligi macerasında, J Grubu'na düşen Akhisarspor’un rakipleri ise Sevilla, Krasnodar ve Standard Liege olmuştur.

Yeşil siyahlı ekip, galibiyet göremediği 6 maçta, 1 beraberlik ve 5 yenilgi ile karşılaşmıştır. Grup aşamasında 6-0 yenildiği Sevilla karşılaşması dışında tüm maçlarını 1 farkla kaybeden Akhisarspor, Standard Liege deplasmanında 1-0 geriye düşmesine rağmen beraberliği yakaladığı müsabakada rakibine 2-1 mağlup olmuştur.

Kendi evinde Sevilla karşısında 2-0 mağlup duruma düştüğü maçta, 2-2 beraberliği yakalasa dahi, 87. dakikada penaltıdan kalesinde gördüğü golle rakibine 3-2'lik skorla kaybetmiştir.

Krasnodar deplasmanında ise 1-0 öne geçtiği müsabakada, rakibine 2-1 yenilmekten kurtulamamıştır.

Kendi evinde oynadığı Standard Liege karşılaşmasının 0-0 berabere sonuçlanmasıyla UEFA Ligi’ndeki tek puanını elde etmiş ve böylelikle kupadan elenmiştir.


2018-2019 sezonu, Akhisarspor için unutulmaz geçmiş; geçen sezonun Türkiye Kupası şampiyonu olarak, 2018 Süper Kupa maçında mücadele etmeye hak kazanan takım, Saffet Susiç yönetiminde, Galatasaray'ı penaltılarla geçerek ilk Süper Kupa galibiyetini yaşamıştır.

Aynı sezon, tekrar Türkiye Kupası'nda finale kalan ekip, bu kez Galatasaray'a hem Türkiye Kupası Finali'nde hem de Süper Kupa Finali'nde diş geçirememiştir.


Akhisar Ekibi, iki kupada da final yapmasına rağmen sezon sonu ligi 27 puanla 18. sırada tamamlayarak 1. Lig'e düşmüştür.


2019-20 sezonunda, 1. Lig'de mücadele edecek olan yeşil siyahlılar, son 2 yıl 1. Lig Play-Off şampiyonu olan Teknik Direktör Mehmet Altınparmak ile anlaşmıştır. Devre arasında eski futbolcularına olan borçları nedeniyle transfer yasağı alan takım, sezonun ikinci yarısı düşüşe geçince takımın başına Yılmaz Vural getirilmiştir.


Yılmaz Vural ile çıkış yakalayıp ilk iki bandına yaklaşılmış ancak Yılmaz Vural ve as kadrodan 3 oyuncunun Covid-19'a yakalanması büyük bir talihsizlik olmuştur. Sezon sonunda 57 puanda kalarak, 4. sıraya gerileyen Akhisarspor, Play-Off oynamaya

hak kazanmış fakat yarı finalde Karagümrük engelini aşamamıştır. Karagümrük, yükselme maçlarının sonunda Süper Lig'e tırmanan isim olurken, yeşil siyahlılar umutlarını ertelemiştir.


2020-21 sezonunda 1. Lig'de mücadele eden Akhisarspor, sezonu 8 galibiyet, 6 beraberlik ve 20 mağlubiyetle 16. sırada tamamlayarak üst üste ikinci kez küme düşmüştür.


2021-22 sezonunda 2. Lig Beyaz Grup'ta yer alan takım, bu sezonda da istediği çıkışı gerçekleştiremeyerek 31 puanla 16. sırada kalmış ve 14 yıl sonra 3. Lig'e gerilemiştir.


İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-

İlgili Yazılar

Comments


bottom of page