top of page
Ara

Avrupa Ligi Yeni Formatıyla Başlıyor | İşte Avrupa Ligi Kupasını En Çok Kazanan Takımlar...

Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki en büyük ikinci organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde yeni sezon, yeni formatıyla başlıyor. İşte UEFA Avrupa Ligi'nin en başarılı takımları...


1971'de UEFA Kupası adıyla düzenlenmeye başlanan turnuva, 2009'da günümüzdeki ismi olan 'UEFA Avrupa Ligi' olarak anılmaya başlandı.


1971 yılından günümüze kadar toplamda 30 takım bu kupayı kaldırırken, en başarılı ekip, İspanya temsilcisi Sevilla oldu. 1971-72 sezonunda, kupa sevincini ilk yaşayan takım ise İngiltere temsilcisi Tottenham.


2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 ve 2023 yıllarında şampiyonluk yaşayan Sevilla, bu kupayı açık ara en çok kazanan takım durumunda.


Inter, Atletico Madrid, Liverpool, ve Juventus ise 3'er şampiyonlukla Sevilla'nın hemen arkasında yer alıyor.


Mönchengladbach, Chelsea, Porto, Eintracht Frankfurt, Feyenoord, Parma, Göteborg, Real Madrid ve Tottenham Hotspur ise turnuvada 2'şer kez şampiyonluk yaşadı.


Anderlecht, Ajax, Bayern Münih, Villarreal Schalke 04, Bayer Leverkusen, CSKA Moskova, Valencia, Zenit, Ipswich Town, PSV, Shakhtar Donetsk, Manchester United ve Napoli ise müzesine 1'er kez Avrupa Ligi kupası götüren ekipler oldu.


1999-00 sezonunda Avrupa Ligi şampiyonluğu yaşayan Galatasaray da 1 şampiyonlukla listede yer alırken, sarı kırmızılılar bunu başaran ilk ve tek Türk kulübü olarak tarihe geçti.


Kupa tarihinde en fazla ikincilik yaşayan takımlar ise Portekiz ekibi Benfica ve Fransa temsilcisi Marsilya oldu.


En başarılı ülkeler

Avrupa Ligi tarihinin en başarılı ülkeleri ise 14 şampiyonlukla İspanya, 10 şampiyonlukla İtalya ve 9 şampiyonluk ile İngiltere oldu.

コメント


bottom of page