top of page
Ara

BAŞAKŞEHİR FK

İstanbul Başakşehir FK, 1990 yılında, İstanbul'da kurulan futbol kulübüdür. Turuncu lacivertli ekip, iç saha karşılaşmalarını 17.156 kapasiteli Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda oynamaktadır.

1990 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyespor adıyla kurulmuştur.


28 Kasım 1990'da amatör liglerde mücadele eden İskispor, İETTspor ve İtfaiyespor, İBB Spor Kulübüne katılma kararı almıştır. 18 Mayıs 1991'de Manisa Köy Hizmetleri'ni 2-1 yenen Turhan Özyazanlar yönetimindeki İSKİ, ligin bitmesine iki hafta kala 3. Lig'e yükselmeyi garantilemiştir.


Haziran 1991'de ise İSKİspor değişikliğe giderek Büyükşehir Belediyespor adını almış ve 3. Lig'e yükselme hakkını yeni kurulan bu takım kullanmıştır.

7 Eylül 1991'de Büyükşehir Belediyespor tarihinin ilk maçına çıkmış, Vefa SK'yi 3-2 yenen takımın ilk golünü Muammer Neziroğlu kaydetmiştir. Sezonun sonunda 43 puan toplayan takım, ilk sezonunu dokuzuncu olarak tamamlamıştır.

1992-93 sezonunun 27. haftasında ligi birinci bitirmeyi garantileyen Büyükşehir Belediyespor, sezon sonunda 2. Lig'e yükselmeyi başarmıştır.


1993-94 sezonunda, tarihinde ilk kez 2. Lig mücadelesi vermeye başlayan Belediye takımı, orta sıralarda mücadele ettikten sonra 96 yılında bir alt lige düşmüştür.


1996-97 sezonunda ise 32 maçta 82 gol kaydederek, grubunu birinci tamamlamış ve tekrar 2. Lig'e yükselmiştir. Haluk Kulaçoğlu, 28 golle grubun en golcü ismi olurken, 3. Lig gol krallığında ise 2. sıraya yerleşmiştir.


1997-98 sezonunda gayet iyi bir performans ortaya koyan İBB, birinci devreyi üçüncü, ikinci devreyi ise birinci tamamlayarak yükselme Play-Off'una çıkmış; finale kadar yükselen takım Sakaryaspor’a son dakikalarda yediği bir golle terfi şansını kaybetmiştir. Sakaryaspor'u yenmesi halinde, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, futbolda 1. Lig’de oynayan ilk belediye takımı olacaktı...


1998-99 sezonunda takım, ligi Sarıyer'in arkasından 2. sırada tamamlamış ancak yine üst kademeye yükselememiştir. 2001 yılında ise tekrardan Play-Off'larda, Sakaryaspor'a geçilmiştir.


2006-07 sezonuna kadar da ligi orta sıralarda tamamlamıştır.

Tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükselen İBB kadrosu (2006-07)

Kulüp, 2006-07 sezonu öncesi teknik direktörlüğe Abdullah Avcı'yı getirmiştir.

Bu değişiklik işe yaramış ve takım, ligi ikinci sırada bitirip, tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükselme başarısını yakalamıştır.

2007-08 sezonunda, Süper Lig'e 'merhaba' diyen takım kadrosunu;

Kenan Hasagic, Metin Depe, Kerim Zengin ve Erman Kılıç gibi isimler ile güçlendirmiştir.


Abdullah Avcı'nın takımı sezonu, 38 puanla 12. sırada tamamlamıştır.


2008-09 sezonunda ise kadrosuna Okan Buruk, İbrahim Akın, Marquinhos ve Gökhan Süzen katılan takım, Turkcell Süper Lig’ni 42 puanla 9. sırada tamamlayarak kendisini geliştirmiştir.


2009-10 sezonunda ise Hervé Tum, Taner Gülleri, Oğuzhan Bahadır, Tevfik Köse, Ergün Berisha, Abdülkadir Kayalı ve Can Arat takıma dahil olmuş, Turkcell Süper Lig’de 3. sezonunu geçiren ekip ligi 56 puanla 6. sırada bitirmiştir.

Türkiye Kupası’nda ise Çeyrek finale yükselme başarısı gösteren İBB, bu turda Trabzonspor’a 1-1 ve 1-0 biten maçlar sonunda mağlup olarak, elenmiştir.


2010-11 sezonu başında ise Samuel Holmen, Gökhan Ünal, Cihan Haspolatlı, Serhat Akyüz ve Filip Hološko kadroya katılmıştır.

Takım, sezonunun ilk yarısını ise 23 puanla 8., ikinci yarısını ise 42 puanla 12. sırada tamamlamıştır.

Türkiye Kupası’nda final aşamasına yükselmiş; Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu’nda Beşiktaş ile oynanan, normal ve uzatma dakikaları 2-2 eşitlikle sona eren final maçını penaltılarla 6-5 kaybetmesine rağmen tarihinin en önemli başarısını yakalamıştır.


İBB Kadrosu (2011-12)

2011-2012 sezonunda, kadrosuna; Doka Madureira, Edin Visca ve Pierre Webo gibi isimler dahil olan takım, ligi 50 puan ile 6. tamamlamıştır. 2006'dan bu yana takımın başında duran Abdullah Avcı ise Millî Takım'a gönderilmiştir.


2012-13 sezonunda başarısız bir performans ortaya koyan İstanbul BB, takımın başına tarihinin ilk yabancı hocası Carlos Carvalhal'ı getirmiştir.

Carvalhal'ın bekleneni verememesi üzerine yerini Bülent Korkmaz almıştır.

Ancak takım toparlanamamış ve son haftalarda üst üste aldığı kötü sonuçlar ile 6 yıllık kesintisiz Süper Lig macerasından sonra 1. Lig'de mücadele etmeye başlamıştır.


2013-14 sezonunu Cihat Arslan yönetiminde 1. Lig'de geçiren İBB, 2013-14 sezonunun bitimine haftalar kala şampiyonluğunu ilan etmiş ve Süper Lig'e çıkmaya hak kazanmıştır.

Takımın en golcü ismi, 31 maçta 13 gol atan Mehmet Batdal ile 36 maçta 25 galibiyet, 6 beraberlik, 6 mağlubiyet alarak 78 puan ile açık ara liderliğini ilan etmiştir.

Kulübün Süper Lig'e çıkmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyespor olan ismi Büyükşehir Belediyesi'nin futbol şubesini ayırma kararının ardından İstanbul Başakşehir FK olarak değişmiştir.


Aynı zamanda kulüp, yeni sezon itibariyle, iç saha maçlarını Başakşehir bölgesinde inşa edilen Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda oynama kararı almıştır.


2014-15 sezonunda, Cihat Arslan ile sözleşme çift taraflı anlaşılarak feshedilmiş, yerine ise kulüp tarihinde en uzun süre takımın başında kalan Abdullah Avcı getirilmiştir.

Rajko Rotman, Semih Şentürk, Volkan Babacan gibi isimlerle kadrosunu güçlendiren ekip, sezonu 59 puan ile 4. sırada tamamlayarak tarihinde ilk kez Avrupa Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanmıştır.


2015-16 sezonuna Avrupa Ligi 3. Ön Eleme Turu ile 'merhaba' diyen takım, AZ Alkmaar'a iki maçta da mağlup olarak turnuvaya erken veda etmiştir.

Ligde ise Sokol Cikaleshi, Emre Belözoğlu transferleriyle güçlenen kadro, sezon sonunda tekrar 4. olarak UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı kazanmıştır.


Başakşehir Kadrosu (2016-17)

2016-17 sezonununa çok iyi başlayan Başakşehir, ligin ilk yarısında hiç mağlubiyet yüzü görmemiş ve ligin ilk yarısını lider tamamlamıştır.

Hızla yükselen grafiği bir yana tarihinde ilk defa Süper Lig'de şampiyonluk mücadelesine dahil olan Başakşehir FK, Beşiktaş ile çekiştiği ligde, şampiyonluğu Beşiktaş'a kaptırsada 3. Fenerbahçe'ye 9 puan fark atarak büyük bir başarı elde etmiştir.

Aynı sezon Türkiye Kupası'nda finale yükselmiş; finalde Konyaspor'la karşılaşan Başakşehir, 0-0 sonuçlananan maçta uzatma bölümlerinde de gol sesi çıkmaması sonucu maçı penaltı atışlarına taşımış fakat rakibine 4-1 ilk skorla kaybedince 2 kulvarda şampiyonluk kovalayan takım son anlarda iki şampiyonluğu da kaçırmıştır.


Fakat bu sezonla Başakşehir efsane bir sezonu geride bırakarak Türk futbol tarihinde kendine oldukça büyük bir yer edinmiştir.


Avrupa arenasında da istediğini alamayan takım, UEFA Avrupa Ligi Play-Off'larında Shakhtar Donetsk'e 2-1 ve 2-0 lük skorlarla kaybedip elenmiştir.


Başakşehir Kadrosu (2017-18)

2017-2018 sezonunda tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi heyecanı yaşayan takım, 3. ön eleme turunda Club Brugge ile eşleşmiş; ilk maç Belçika'da 3-3 beraberlikle biterken, İstanbul'daki rövanş maçını 2-0 kazanan Başakşehir adını Play-Off turuna yazdırarak büyük bir heyecan yaşamıştır.



Play-Off turundaki rakibi Sevilla ile ilk maçı İstanbul'da oynayan Başakşehir, 1-2'lik sonuçla İspanya'nın yolunu tutmuş, rövanş maçında bir topu direkten dönen Başakşehir'in, sahadan 2-2 ilk sonuçla ayrılması sonucunda dramatik bir şekide Şampiyonlar Ligi'nden elenerek yoluna UEFA Avrupa Ligi gruplarından devam etmiştir.


UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakipler; Bulgar Ekibi Ludogorets, Portekiz Ekibi Braga ve Alman Ekibi Hoffenheim'dır.

İlk kez Avrupa'da gruplar düzeyinde mücadele eden takım, İlk grup maçında sahasında Ludogorets ile karşılaşmış; 0-0 biten maç sonucunda ilk puanını kazanmıştır.


İkinci maçta Braga deplasmanında sahaya çıkan turuncu lacivertliler, maçtaki ilk golü kaydetse de müsabakadan 2-1'lik mağlubiyetle ayrılmıştır.


Hoffenheim deplasmanında alınan 3-1'lik yenilgiden sonra sırasıyla, içerde Hoffenheim'la 1-1 berabere kalmış, Ludogorets deplasmanı ve içerdeki Braga maçlarından 2-1 galibiyet çıkaran takım grubu 8 puanla, 10 puanlı Braga ve 9 puanlı Ludogorets'in ardından 3. sırada tamamlayarak Avrupa'ya veda etmiştir.


Çıkışını sürdüren takım, ligde 22 galibiyet, 6 beraberlik ve 6 mağlubiyet alırken 72 puan ve Fenerbahçe karşısında ikili averaj dezavantajı ile 3. sıraya yerleşmiştir.


Türkiye Kupası'nda ise son 16 turunda karşılaştığı Giresunspor'a 3-1 ve 1-2'lik maçlar sonucunda elenmiştir.

Başakşehir Kadrosu (2018-19)

2018-19 sezonunda, yine şampiyonluk için yarışan Başakşehir'in bu seferki rakibi Galatasaray'dır...

Ligin 33. haftasında Galatasaray ile Başakşehir arasında kazananın lig şampiyonu olacağı maç çok gergin başlamış; Başakşehir, skor üstünlüğünü bulsa da Galatasaray karşılaşmadan 2-1 galip ayrılarak, Başakşehir'in 2 puan önünde ligi şampiyon olarak bitirmiştir.


Başakşehir artık iyiden iyiye ülkede şampiyonluğun en güçlü adayları arasına girmiş,

her transfer döneminde oldukça başarılı isimleri kadrosuna katabilen ve gün geçtikçe taraftar kitlesini genişleten güçlü bir ekip görünümüne kavuşmuştur...


2019-20 sezonunda, kulübün efsaneleşmiş teknik direktörü Abdullah Avcı'yla karşılıklı anlaşarak sözleşmesi feshedilerek, Okan Buruk'la yeni bir döneme göz kırpılmıştır.


Geçen sezonu 2. sırada tamamlayan takım, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Eleme Turu'nda Olympiakos'a 0-1 ve 2-0'lık skorlarla mağlup olunca yoluna UEFA Avrupa Ligi gruplarında devam etmiştir. Bu grupta ise AS Roma, Borussia Mönchengladbach ve Wolfsberger AC takımlarıyla eşleşerek, tarihinin bu en zor Avrupa sınavında diğer Avrupa maceralarının aksine oldukça başarılı sonuçlar almıştır.


Grubun son maçında Almanya Bundesliga lideri Borussia Mönchengladbach deplasmanında aldığı 2-1'lik galibiyet sonrasında temsilcimiz, Bundesliga liderini elemiş ve grubunu AS Roma'nın önünde lider tamamlamıştır.

Bundesliga Lideri Mönchengladbach'ı Eleyip, AS Roma'nın Önünde Grubu Lider Bitiren Başakşehir'in Sevinci (2020)

Bu sonuçla ülkede bu sezon Avrupa'da yoluna devam eden tek takım statüsüne ulaşmış ve taraflı tarafsız herkesten destek görmeye başlamıştır.


Gruptan lider çıkan Başakşehir FK, son 32 turunda Portekiz'in efsane takımlarından Sporting Lizbon'la eşleşmiş, ilk maçı deplasmanda 3-1 gibi bir skorla kaybedince Avrupa macerasının sonuna geldiği düşünülmüştür.

Fakat İstanbul'da rövanş karşılaşmasına hızlı başlayan turuncu lacivertliler, ilk yarıda skoru 2-0'a getirince herkes şok olmuş; Sporting 68. dakikada cevap verse de takımın Bosnalı yıldızı Edin Visca 90. dakikada skoru 3-1'e getirerek maçı uzatmaya götürmüştür.


Bu sonuç internet üzerinden hızlıca yayıldığında uzatma dakikalarını Türkiyedeki milyonlar takip etmiş ve uzatmalarda sahneye tekrar çıkan Edin Visca, penaltıdan attığı golle maçın sonucunu Başakşehir lehine 4-1 olarak tahin etmiştir. Bu sonuçla Başakşehir takımı tarihinin en unutulmaz Avrupa maçlarından birini geride bırakmıştır.

Sporting Lizbon'u 4-1 yenip adını son 16 turuna yazdıran Başakşehir'in sevinci (2020)

Bu sonuçla takımın özgüveni yerine gelmiş, ancak son 16 turunda karşılaştığı rakibi Kopenhag'ı, İstanbul'da 1-0 mağlup etse de deplasmanda 3-0 geriye düşerek turnuvadan elenmiştir.


Ligde ise Trabzon ile şampiyonluk yarışı içerisindeyken pandemi nedeniyle lige ara verilmiş ve Başakşehir, Trabzonspor'la aynı puanı paylaşarak averajla 2. sırada yer almıştır. Ligler kısa bir aradan sonra devam etmiş ve bordo mavililerin son haftalarda aldığı kötü sonuçlar ile arayı açan Başakşehir, 69 puanla liderlik koltuğuna oturmuştur. Bu sonuçla birlikte, Türkiye Süper Ligi'nde şampiyon olan 6. takım olarak tarihe adını yazdırmayı başarmıştır.


2020-21 sezonunda, ligi 48 puan ile 12. sırada tamamlayan takım, Türkiye Kupası'nda yarı finale dek yükselmiş ancak yarı finalde Beşiktaş'a 3-2 mağlup olarak elenmiştir.


2021-22 sezonunda ise lige üst üste mağlubiyetlerle başladığı ligde performansını yükselterek sezonu 65 puan ile 4. sırada tamamlamıştır.


İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-

Beşiktaş JK

Galatasaray SK

Fenerbahçe SK

Karagümrük SK

Kasımpaşa SK

İlgili Yazılar

Comentários


bottom of page