top of page
Ara

DENİZLİSPOR

Denizlispor, 1966 yılında, Denizli ilinde kurulan spor kulübüdür. Yeşil siyahlı ekip, iç saha karşılaşmalarını 18.745 kişilik Denizli Atatürk Stadyumu'nda oynamaktadır.

Denizli ilinde, geleneksel güreşler hariç Cumhuriyet devrine kadar diğer spor hareketleri mevcut değilken, bugünkü anlamı ile spor hareketi ve kulüp teşkili 1922 yılında başlamıştır.

Bu suretle ele alınan spor çalışmaları, ilk resmi spor teşekkülü olarak Denizli İdman Yurdu adıyla, Denizli merkezinde 1922 yılında kurulmuştur.


İdman Yurdu'nun ilk kurucu üyeleri ve yönetim kurulu ise Veteriner Kenan Bey, Eczacı Kadri Özbaş, Öğretmen Şemsi Bey, İdare Memuru Mustafa Naili Bey, öğretmen Hamdi Bey'den meydana gelmekteydi.


17 Eylül 1922 yılında yukarıda adları geçen müteşebbisler tarafından Çaybaşı'ndaki eski Türkocağı binasında kurulan İdman Yurdu, bu suretle Denizlispor tarihinin ilki ve temeli olmuştur. Kulüp, kuruluşundan bir hafta sonra da ilk futbol maçını yapmış; futbol topu da ilk olarak bu tarihte şehre girmiştir. Futbol oynayan ilk oyuncular: Kadir Abanoğlu, Kadri Özbaş, Acemoğlu Rıza Bey, Fehmi Bey, Vasfi Bozkaya, Öğretmen Nevzat Bey’dir.


Henüz futbol sahası olmadığından gelişigüzel bir sahada 1 Ekim 1922'de futbol çalışmalarına başlanmış ve saha kaptanlığını da Enver Bey yapmıştır. Kale direği yerine de birer ceket koymak suretiyle zemin işaretlenmiştir. 1930 yılında, İdman Yurdu geliştirilmiş ve aynı yıl ikinci bir kulüp olarak Menderes Gençlik kurularak, karşılıklı iki kulüp çalışmalara başlamışlardır. Sonradan, 1936 yılında bu iki kulüp birleşerek Denizlispor adı altında faaliyete geçmiştir.


1966 yılına gelindiğinde, futbol kulüplerinin sayısında büyük bir artış olmuş ve Denizli'de profesyonel liglerde mücadele edecek bir takıma ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. 26 Mayıs 1966 tarihinde gerçekleşen genel kurul toplantısında, Çelik Yeşilspor ve Pamukkale Gençlik kulüplerinin, Çaybaşı semtinde kurulu olan bu Denizlispor Kulübü'ne katılmasıyla, profesyonel futbol takımının teşkili ön görülüp karar altına alınmıştır. Genel Kurul'un bu kararı Futbol Federasyonu Başkanlığına bildirilmiş; Türkiye Futbol Federasyonu ise bu üç kulübün birleşimiyle profesyonel futbol takımı teşkilini Denizlispor Gençlik Kulübü adı altında onaylayıp, 14 Temmuz 1966 tarihinde Denizlispor'un Türkiye 2. Ligi'ne katılmasını uygun görmüştür.


Üç kulübün bu birleşiminde, Denizlispor'da bir dönem basketbol da oynamış sportmen, Denizli Valisi Nezih Okuş'un da büyük payı bulunmuştur. Denizli halkının gözünde Türkiye Ligleri'nde mücadele etme isteğinin artması Denizlispor'un yaratılmasını zorunlu hale getirmiş; Vali Nezih Okuş, Denizli'nin ileri gelenlerini harekete geçirerek ilk adımı atmış ve Okuş'un bu girişiminde dönemin Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak'ın da önemli katkıları bulunmuştur. Yapılan çalışmalar sonunda yeşil ve siyah renkleri alan Denizlispor'un Kurucu Başkanlığına Dr. Samim Gök getirilirken, Kurucular Kurulu'nda ise Fuat Özen, Birol Önder, İlhami Süner, Şükrü Sarıoğlu, Atilla Sayıner ve Yakup Ünel yer almıştır.


Yönetim Kurulu'nun oluşturulmasından sonra teknik direktör arayışları başlamıştır. Yakup Ünel, Fuat Özen ve Atilla Sayıner, Altan Santepe'ye teklifte bulunmak için İzmir'e giderler. Altan Santepe futbolu yeni bırakmıştır ve Yeni Asır Gazetesi'nde spor yazarlığı yapmaktadır. Denizli'den giden üç yönetici Santepe ile görüşüp kendisine teknik direktörlük önerirler. Görüşmeler sonunda Altan Santepe 30 maddelik şartları olduğunu söyler. Bunların zamana yayılması kabul edilince anlaşma sağlanır.

Denizlispor Kadrosu (1966-67)

Denizlispor ilk resmi maçını 11 Eylül 1966 tarihinde deplasmanda Beyoğluspor ile oynamış; bu maç Beyoğluspor'un 3-1'lik üstünlüğü ile sonuçlanmıştır. Bu maçta Denizlispor'un tek golünü 20. dakikada Ati Göksu atarak, takımın resmi karşılaşmalardaki ilk golünü kaydetmiştir. Aynı sezonun 2. haftasında ise sahasında Altındağ'ı 1-0 yenen Denizli Ekibi, tarihindeki ilk galibiyetini almıştır.


Denizlispor, 1966-67 sezonunda, ilk kez mücadele ettiği Türkiye 2. Ligi'ni 7. olarak tamamlamış; sonraki üç sezonda ise ligi ikinci ve üçüncü sıralarda bitirmiştir.

İlk Kez Süper Lig'e Yükselen Denizlispor Kadrosu (1982-83)

Türkiye 2. Ligi'ne alınışının üzerinden

17 sene geçen Denizlispor, 1982-83 sezonunda grup şampiyonu olarak tarihinde ilk kez Türkiye 1. Ligi'ne (Süper Lig) yükselmiştir. 1. Lig'deki ilk sezonunu ise 34 puan ile 7. sırada bitirmiştir.

Denizlispor kadrosu (1984)

1984-85 sezonunda, 18 takımlı ligi 16. sırada tamamlamış ancak Danıştay kararıyla ligde kalmıştır. 1987-88 sezonunda ise yeniden ikinci lige düşmüştür.

Denizlispor kadrosu (1994-95)

1993-94 sezonunda tekrar 1. Lig'e yükselen yeşil siyahlılar, 1996-97 sezonunda yeniden 2. Lig'e düşmüş ancak iki yıl aradan sonra, 1999'da tekrar 1. Lig'e çıkmıştır.

Denizlispor kadrosu (1998-99)

2003-2004 sezonuna gelindiğinde, ligi 5. tamamlayarak, Türkiye'yi, UEFA Kupası’nda temsil eden temsilcimiz; Fransa’nın Lorient, Çek Cumhuriyeti’nin Sparta Prag ve Fransa’nın Olympique Lyon takımını eleyerek 4. Tur'a yükselme başarısını göstermiştir. Bu turda Porto’ya elenen Denizlispor, elde ettiği zaferlerle Türk futbolseverlerin gönlünde taht kurmuştur.


Daha sonraki sezonlar bu başarıyı tekrarlayamayıp, 2009-2010 sezonu sonunda 11 yıl boyunca aralıksız mücadele ettiği Süper Ligi 17. tamamlayıp 1. Lig'e düşmüştür. 2018-19 sezonunda 1. Lig'de şampiyon olarak 9 yıl sonra tekrar Süper Lig'e çıkmış ancak 2020-21 sezonunda ligde son sıraya yerleşerek küme düşmüştür.


İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-

İlgili Yazılar

Comments


bottom of page