top of page
Ara

EURO 2024'ün Enleri! İşte Kırılan Tüm Rekorlar!

İspanya'nın şampiyonluğu ile sonuçlanan 17. Avrupa Futbol Şampiyonası'na pek çok oyuncu damga vurdu. İşte EURO 2024'ün enleri.


Avrupa futbol şampiyonasında kırılan rekorlar. EURO 2024'ÜN ENLERİ

En uzun maç progamına sahip 17. Avrupa Futbol Şampiyonası olan EURO 2024, heyecan dolu maçlara sahne oldu.


Milli Takımımız da gösterdiği performansla pek çok futbol severin takdirini toplarken kırılan bazı rekorlara ortak oldu.


İlk maçında gol atan tarihin en geç oyuncusu

A Milli Futbol Takımı'nda Gürcistan'a karşı attığı golle Arda Güler, 19 yaş 114 gün ile Avrupa Şampiyonası'nda ilk maçında gol atan en genç oyuncu rekorunu kırdı. Bu rekor, daha önce 19 yaş 128 gün ile Cristiano Ronaldo'ya aitti.


Tarihin en fazla kart gösterilen maçı

F Grubunun son maçı olan Çekya - Türkiye karşılaşması, turnuva tarihinin en çok kart çıkan maçı olarak kayıtlara geçti.

Hakem Istvan Kovacs, toplamda 16 sarı ve 2 kırmızı kart gösterdi. Çekya 5 sarı ve 2 kırmızı kart görürken, Türkiye'ye 11 sarı kart çıktı.


Tarihin en genç teknik direktörü

Turnuvanın ev sahibi Almanya'nın Teknik Direktörü Julian Nagelsmann, 36 yaş 327 gün ile turnuva tarihinin en genç teknik direktörü oldu. Nagelsmann, bu rekoru 6 günle Srecko Katanec'in elinden aldı.


Tarihin en farklı açılış maçı

Ev sahibi Almanya, EURO 2024'ün açılış maçında İskoçya'yı 5-1 yenerek, turnuva tarihindeki en farklı açılış galibiyetini elde etti. Önceki rekor, EURO 2020'de Türkiye'yi 3-0 yenen İtalya'ya aitti.


Tarihin en hızlı golü

Arnavutluk - İtalya maçında Arnavut oyuncu Nedim Bajrami'nin 23. saniyede attığı gol,

Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinin en hızlı golü olarak kayıtlara geçti. Bir önceki rekor, EURO 2004'te 67. saniyede gol bulan Rus futbolcu Dmitri Kirichenko'ya aitti.


Tarihin en genç oyuncusu ve golcüsü

İspanya'nın 16yaşındaki oyuncusu Lamine Yamal, Hırvatistan'a karşı forma giyerek turnuva tarihinin en genç futbolcusu oldu. Bu rekor, daha önce 17 yaşındaki Polonyalı Kacper Kozlowski'ye aitti. Yamal, ayrıca yarı finalde Fransa'ya karşı gol atarak turnuvanın en genç golcüsü olmayı başardı. Bu rekor, ise daha önce18 yaş 141 gün ile İsviçreli Johan Vonlanthen'a aitti.


Tarihin en genç kaptanı

23 yaşındaki Macar futbolcu Dominik Szoboszlai, turnuva tarihinin en genç kaptanı unvanını elde etti.


Tarihin en fazla turnuvada yer alan oyuncusu

Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo, EURO 2024'te sahaya çıkarak 6 Avrupa Şampiyonası'nda oynayan ilk futbolcu oldu. (EURO 2004, EURO 2008, EURO 2012, EURO 2016, EURO 2020, EURO 2024)


Turnuva tarihinin en yaşlı futbolcusu

Portekiz'in bir diğer yıldızı Pepe, 41 yaş ile Avrupa Şampiyonası tarihinin en yaşlı oyuncusu unvanına sahip oldu. Bu rekor, daha önce 40 yaşındaki Macar kaleci Gabor Kiraly'ye aitti.


Turnuva tarihinin en yaşlı golcüsü

Luka Modric, İtalya'ya attığı golün ardından 38 Yıl, 289 Gün ile Avrupa Şampiyonası tarihinin en yaşlı golcüsü oldu. Bu rekor, daha önce 38 yıl, 257 gün ile Avusturyalı Ivica Vastic'e aitti.



EURO 2024'ün enleri:

Rekor şampiyonluk: İspanya (4)  

Turnuvanın oyuncusu: Rodri  

Gol krallığı: Georges Mikautadze (4 maç 3 gol)  

Asist krallığı: Lamine Yamal (4)  

En değerli oyuncu Kylian Mbappe (180 M. €)  

En fazla kurtarış: Mamardashvilli (29)  

İkili mücadele kazanma: Bellingham (24)  

En fazla top kapma: Declan Rice (46)

İlgili Yazılar

Comments


bottom of page