top of page
Ara

GENÇLERBİRLİĞİ

Gençlerbirliği, 1923 yılında, Ankara ilinde kurulan spor kulübüdür. Kırmızı siyahlı ekip,

iç saha karşılaşmalarını 20.560 kapasiteli Eryaman Stadyumu'nda oynamaktadır.

1921 yılında, Ankara Sultanisi (Atatürk Lisesi) Müdürü Münif Kemal (Ak), spora ve futbola meraklı bir eğitimcidir. Münif Bey, beden hocası Ekrem Bey ile birlikte bir futbol takımı kurmayı kararlaşmıştır. Takımın kurulmasının hemen ardından, Ekrem Bey’in bazı yetenekli oyuncuları takıma almaması, futbola tutkun bu öğrenciler arasında huzursuzluk ve dışlanmışlık hissi yaratacaktır...


Ekrem Bey’in oluşturduğu takımın ismi Ankara Sultanisi Futbol Takımı’dır. Takıma dahil edilmeyen genç yetenekler de yeni bir takım girişimine başlamış ve ismini “Gençlerbirliği” olarak belirlemişlerdir. Yani kulübün ismi buradan gelmektedir.


İlerleyen zamanlarda, Sultani takımı ile maç oynanmış ve Gençlerbirliği oyuncuları ezici bir üstünlük sağlamıştır. Bunun sonucunda takımların birleştirilmesi düşünülür fakat Münif Kemal Ak ile öğrenciler arasında içten içe bir kırgınlık oluşmuştur. Bir süre iki farklı ekip Ankara Ligi’nde mücadele etmiş, fakat 1923-24 sezonunda Ankara Sultanisi'nin liglerden çekilerek, feshedilmesiyle geriye tek bir takım kalmıştır: Gençlerbirliği...


Gençlerbirliği öğrencileri kırgınlığı sonlandırmaya kararlıdır. Bu sebeple, bir rivayete göre oyuncular, topladıkları kırmızı-siyah Ankara gelinciklerinden bir demetle Münif Kemal Ak’ın gönlünü almak üzere yola çıkmış, kulübün kırmızı siyah renkleri de buradan gelmiştir. Bir diğer hikayeye göre, forma yaptırmak isteyen gençler, fakirlik ve yokluktan dolayı dükkanda sadece kırmızı-siyah renkte kumaşlar kaldığı için mecburen bu renkleri seçmiştir. Fakat bu renkler sonradan beğenilerek, Gençlerbirliği’nin renkleri olarak günümüze dek kalmaya devam etmiştir.


Sultani’nin eski müdürü Münif Kemal ile öğrenciler arasındaki kırgınlık 1925 yılında sona ermiştir. Yapılan kongreden sonra, öğrenciler kendisine başkanlık teklifinde bulunmuş, o da kabul etmiştir. Böylece Gençlerbirliği'nin ilk başkanı Münif Kemal Ak olmuş ve 9 sene boyunca bu görevi sürdürmüştür.


Gençlerbirliği, kurulduktan hemen sonra Ankara Futbol Ligi'ne katılmış ve otuz dört sezon boyunca bu ligde mücadele etmiştir. İlk ciddi başarısını 1929-30 sezonunda Ankara Futbol Ligi'nde şampiyon olarak elde eden takım, mücadele ettiği bu sezonlarda toplam on kez şampiyon olarak ligin en başarılı ismi olmuştur.


1941 yılında, Türkiye Futbol Şampiyonası'nda, İstanbul Futbol Ligi şampiyonu Beşiktaş takımı ile finalde karşılaşan Gençlerbirliği, rakibini 4-1 yenerek ilk kez Türkiye futbol şampiyonu olmuştur.


1946'da, Final Grubu'nu kazanarak ikinci kez şampiyon olup, tarihi bir başarı göstermiştir.

Gençlerbirliği Kadrosu (1959)

Kırmızı siyahlılar, 1959 yılında Millî Lig adıyla kurulan Süper Lig'e Ankara'dan, Hacettepe, MKE Ankaragücü ve Ankara Demirspor takımları ile birlikte katılarak, ulusal anlamda futbolun profesyonelleştiği bu organizasyonda mücadele etme hakkı kazanmıştır.


1969-70 sezonu sonunda, 16 takımlı ligi 15. sırada tamamlayarak, Altınordu ile

1. Lig’e gerilemiş ve 9 sezon boyunca aralıksız bu ligde mücadele etmiştir.


Takım, 1978-79 sezonunda ise bir basamak daha gerileyerek 2. Lig’e kadar düşmüş fakat bu düşüs fazla uzun sürmemiştir.

2. Lig Şampiyonu Gençlerbirliği Kadrosu (1979-80)

1980-81 sezonu itibariyle 1. Seviye Lig’e (Süper Lig) tekrardan yükselen Gençlerbirliği, sonraki sezonlarda ligi orta sıralarda tamamlamış ancak 1986-87 sezonunda büyük bir başarıya imza atmıştır. Türkiye Kupası'nda finale dek yükselen başkent ekibi, finalde Eskişehirspor'u geçerek tarihinin ilk Türkiye Kupası'nı kazanmıştır.



1987-88 sezonunda 20 takımın mücadele ettiği ligi 19. sırada tamamlayarak, ligden düşen 4 takımdan birisi olmuştur.

Türkiye Kupası Şampiyonu Gençlerbirliği Kadrosu (87)
Süper Lig'e Yükselen Gençlerbirliği Kadrosu (1988-89)

1988-89 sezonunda, 2. Lig A Grubu'nda mücadele eden Gençlerbirliği, sezonu en yakın rakibi Orduspor'un 16 puan önünde şampiyon olarak tamamlayarak bir sezonluk aranın ardından yeniden

1. Lig'e yükselmiştir.


Kırmızı siyahlılar, 1988-89 sezonundan, 2017-18 sezonuna dek Süper Lig’de boy göstermiştir.


Bu dönemde büyük başarılara imza atan Ankara Ekibi, ilkini 1987'de yaşadığı Türkiye Kupası şampiyonluğuna bir yenisini 2000-01 sezonunda ekleyerek, 2. kupayı da müzesine taşımıştır.


Tarihi boyunca Süper Lig’de şampiyonluk elde edemeyen takım, ligdeki en büyük başarısını, 2002-03 sezonunda ligi Beşiktaş ve Galatasaray’ın ardından üçüncü sırada tamamlayarak elde etmiştir.


Ertesi sezonda UEFA Kupası’nda Blackburn Rovers, Sporting CP ve Parma takımlarını elemiş ancak 4. Tur’da Valencia ile eşleşen Gençlerbirliği, organizasyonda şampiyon olan bu takıma elenmiştir.


2017-18 sezonunda ise 33 puan ile 17. sırada kalarak tekrardan 1. Lig’e düşmüş fakat sezon sonunda elde ettiği şampiyonlukla arayı açmadan, lige geri dönmüştür.


2019-20 sezonunu 36 puan ile 12. sırada tamamlayan Gençlerbirliği ertesi sezon 38 puan ile 20. sırada kalarak 1. Lig'e düşmüştür.



İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-

İlgili Yazılar

Comentários


bottom of page