top of page
Ara

İÇEL İDMAN YURDU

İçel İdman Yurdu, Mersin İdman Yurdu ve İçelspor'un anlaşması sonucu 2019 yılında, Mersin'de kurulan futbol kulübüdür. Takım, iç saha karşılaşmalarını 25.000 kapasiteli Mersin Stadyumu'nda oynamaktadır.

1964 yılında kurulan İçelspor, şehrin öteki büyük takımları, Tarsus İdman Yurdu ve Mersin İdman Yurdu'nun gölgesinde kalsa da yerel olarak başarılar sağlamış bir isimdir.


İçel ismi Mersin şehrinin eski adı olarak kabul edilir.

Yakın döneme kadar İçel ve Mersin, şehri belirten isimler olarak bilirken, günümüzde buna; İzmit - Kocaeli, Sakarya - Adapazarı veya Hatay - Antakya gibi örnekler verebiliriz...


İçel ismi zamanla daha geri plana düşerek şehir yalnızca Mersin olarak anılmaya başlanmıştır. Mersin İdman Yurdu borçları dolayısı ile kapatılma aşamasına geldiğinde isim hakları nedeniyle Mersin İdman Yurdu adı kullanılamayacak duruma gelmiştir. Anlaşma sonrasında takımın ismi Mersin şehrinin aslında bir diğer adı olan İçel İdman Yurdu olarak değişmiştir.


Mersin İdman Yurdu, 1925 yılında, Mersin merkezli kurulan köklü bir spor kulübüdür.

Kulüp, ilk başta Mersin Gençlerbirliği adıyla, kırmızı-beyaz renklerde kurulmasına rağmen ilerleyen yıllarda, Çukurova İdman Yurdu ile birleşmiş ve adını Mersin İdman Yurdu, renklerini ise kırmızı-lacivert olarak değiştirmiştir.


Kulübün arması; ortada kırmızı zemin üzerine "MİY" kısaltması, onun etrafında Mersin İdman Yurdu yazısı ile kuruluş yılı olan 1925 yılı bulunan, aynı oranda değişik ölçülerde yapılan arma idi. Kulübün flaması ise, boyu eninin bir buçuk katı olan eşit ende ve yatay yönde ikisi üst ve alt kenarda, birisi ortada kırmızı ile iki lacivert şerit içermekteydi.


Amatör liglerde mücadeleye başlayan Mersin İdman Yurdu'nun tarihçesi 15 sezon mücadele ettiği Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'e dek uzanmıştır.


Kuruluşundan, 1949 yılına kadar bölge birinciliğini kimseye kaptırmayan Mersin

Lefter yönetimindeki MİY Kadrosu (1965)

İdman Yurdu, 1944 yılında Ankara'da yapılan Türkiye Futbol Şampiyonası'nda üçüncü olma başarısı göstermiştir. 1962-63 sezonunda şampiyon olarak

2. Seviye Lig'e (1. Lig) yükselen takım, ligdeki üçüncü senesinde profesyonel bir kadro oluşturarak liderliğe oturmuş ve de ilk kez o yıl (1966-67) Lefter Küçükandonyadis öncülüğünde Türkiye 1. Ligi'ne (Süper Lig) çıkmıştır.


Kulüp, tarihinin ilk anlamlı kupası olan Başbakanlık Kupası'nı da aynı yıl Amatör Küme şampiyonu İzmir Denizgücü'nü 2-0 yenerek, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in elinden almıştır.


1967 yılından itibaren, aralıksız 7 yıl süreyle Süper Lig'de oynayan Mersin İdman Yurdu'nun bu dönemdeki en büyük başarısı 1969-70 sezonunu evinde oynadığı maçlarda yenilgi yüzü görmeden 4'ncü sırada tamamlamasıdır.


Takım, 1973-74 sezonunda 2. Seviye Lig'e (1. Lig) gerilemiş, 1975-76 sezonunda ise tekrar yükseldiği Süper Lig'de aralıklı olarak toplam 11 sezon boyunca mücadele etmiştir.


Mersin İdman Yurdu, 1982-83 sezonunda, evinde oynadığı 17 maçta kalesinde yalnızca 1 gol görerek bir sezonda kendi evinde en az gol yiyen takım olmuştur.

Kulübün tarihindeki en büyük başarılarından biri de; Türkiye'yi, UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda temsil etmiş olmasıdır.


1982-83 sezonu Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'ye elenerek kupaya uzanamamasına rağmen, Fenerbahçe'nin aynı yıl şampiyon olması ile Avrupa kupalarında mücadele hakkı kazanmıştır.

Eleme maçında Spartak Varna takımına, Mersin'de 0-0 ve deplasmanda 1-0'lık skorlarla elenen Mersin İdman Yurdu, o tarihten sonra düştüğü 2. Lig'den,

29 yıl sonra gelen Süper Lig sevinci (2011)

29 sene sonra, 2010-11 sezonunda,

1. Lig'i şampiyon tamamlayarak Süper Lig'e çıkmıştır.

İki sezonluk Süper Lig macerasından sonra 2012-13 sezonunun 30. haftasında Kardemir Karabükspor'a 1-0 mağlup olarak 1. Lig'e düşmüştür.

Kırmızı lacivertli ekip, yeni sezonla birlikte 25 bin seyirci kapasiteli Mersin Stadyumu'na taşınmıştır.


2013-14 sezonu 1. Lig Play-Off Finali'nde, Samsunspor'u, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda 2-0'lık skorla mağlup ederek, adını bir yıl sonra tekrar Süper Lig'e yazdırmıştır.


MİY taraftarı yeni stadında

Yükseldiği Süper Lig'de tutunamayan takım gerek sportif başarısızlık gerek ödeyemediği borçları nedeniyle aldığı cezalarla üç yılda beş küme birden düşerek Amatör Lig'e dek gerilemiştir.


Son olarak 2018-19 sezonunda mücadele ettiği Mersin Süper Amatör Ligi'nde 5. sırada yer almış ve sezon sonunda kapanma kararı almıştır.

Son maçını 29 Nisan 2019 tarihinde Mersin Stadyumu'nda, Erdemli Belediyespor'a karşı oynayan MİY 3-0 mağlup olmuştur.


Haziran 2019'da, İçelspor yönetimi ile anlaşma sağlanmış, buna göre; İçelspor adını İçel İdman Yurdu, renklerini kırmızı-lacivert ve logosunu da MİY logosuna benzer bir logo ile değiştirmiştir.


Bu değişiklik, 13 Temmuz'da, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tescil edildikten sonra Mersin İdman Yurdu, Erol Antonie Vitel'in başkanlığında, borçlarıyla birlikte, feshedilmiş ve böylelikle 94. yılında bir çınar olarak kapatılmıştır.


Mersin İdman Yurdu'nun, Çukurova bölgesindeki takımlardan Adana Demirspor, Adanaspor ve Tarsus İdman Yurdu kulüpleriyle geçmişten gelen bir rekabeti bulunmaktadır.


İçel İdman Yurdu, 2019-20 sezonunda Bölgesel Amatör Lig (BAL) 5. Grup'ta 55 puan ile şampiyon olarak 3. Lig'e yükselmeyi başarmıştır.


2020-21 sezonunda, 3. Lig 3. Grup'ta mücadele eden İçel ekibi, özellikle ilk yarışında oldukça başarılı bir performans sergilediği sezonu 52 puan ile 3. sırada tamamlayarak 2. Lig Play-Off'larına bilet almıştır. Çeyrek final mücadelesinde Isparta 32 ile karşılaşan takım, deplasmanda 0-0 berabere kalmasına rağmen evinde 2-2 beraberlik elde etmiş ve deplasman golü kuralı ile bir üst tura çıkamamıştır.


2021-22 sezonunda ise literatüre geçecek bir başarı ortaya koyan İçel İdman Yurdu, sezon boyunca yalnızca 2 yenilgi almış (ligin ilk 6 haftalık döneminde) ve sezon boyunca kalesinde yalnızca 18 gol görerek rakiplerinin önüne çıkmıştır. Bu sezonu da averaj farkıyla 66 puan ve 3. sırada tamamlayan takım tekrardan Play-Off'a katılmaya hak kazanmıştır. Play Off yarı finalinde Orduspor 1967'yi toplamda 3-1'lik skor ile eleyen İçel ekibi, finalde Fethiyespor ile karşılaşmıştır. Normal süresi ve uzatma dakikaları 0-0 golsüz eşitlikle sonuçlanan maç seri penaltı atışlarına kalmış ve penaltı atışları sonucunda rakibine 5-4 mağlup olarak yeniden 2. Lig'in kapısından dönmüştür.



İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-


İlgili Yazılar

コメント


bottom of page