top of page
Ara

İSTANBULSPOR

İstanbulspor, 1926 yılında, İstanbul ilinde kurulan spor kulübüdür. Sarı siyahlı ekip, iç saha karşılaşmalarını 4.491 kapasiteli Necmi Kadıoğlu Stadyumu'nda oynamaktadır.

Geçmiş dönemde, İstanbul Ligi'nin en önemli isimlerinden olan İstanbulspor, 1932 yılındaki İstanbul şampiyonluğundan sonra, 1932 Türkiye Futbol Şampiyonası'nı da kazanarak İstanbul'un, Türk Futbol Tarihi'ndeki ilk ülke şampiyonu olmuştur.



Kulüp, 1958-1967 yılları arasında, Ali Sohtorik başkanlığında, 1. Küme'de (Süper Lig) önemli başarılara imza atmıştır.


Özellikle 1958-60 arası dönemde, Demokrat Parti yöneticilerinin büyük desteğini alan İstanbulspor, 1960 sonrası idari sıkıntılar yaşamaya başlamış ve 1967'de 2. Seviye Lig'e (1. Lig) düşmüştür.

Şampiyon İstanbulspor (1967-68)

Ertesi sene, şampiyon olarak lige dönse de mali sıkıntılar nedeniyle 1972'de yeniden 2. Küme'ye, 1975'te ise tarihinde ilk kez 3. Küme'ye düşmüş, hatta 1979'da profesyonel statüsünü kaybetmiştir.


Takım, 1981'de 2. Lig'e çıksa da burada yalnızca 3 sezon tutunabilmiş ve 1992'ye kadar 2. Lig'e dönmeyi başaramayarak, zamanla adını unutturmuştur.


Uzun süren alt küme mücadelelerinden sonra, İş Adamı Cem Uzan'ın yönetimini ele almasıyla her yıl küme atlamış ve 1995 yılında, büyük bir transfer atağı eşliğinde Süper Lig'e yükselmiştir.


Arkasındaki önemli maddi destek sayesinde 2. Lig'de oynadığı dönemde bile Tanju Çolak gibi yıldızlarla kadrosunu güçlendiren İstanbulspor, lige, İstanbul'un 4'üncü büyüğü olma ve bir Avrupa Kupası alma sloganıyla çıkmış ve ligin transfer piyasasını karıştırmıştır.

2000'lerin sonlarına doğru, Uzan Grubu'nun diğer kulübü Adanaspor gibi İstanbulspor'dan da yavaş yavaş desteğini çekmesiyle, maddi sıkıntılar baş göstermiş, birçok futbolcu basın organlarına ücretlerini alamadıklarına dair açıklamalar yapmıştır. Ancak buna rağmen, takım, 2005 yılına kadar altyapıdan yetişen genç oyuncular ve artık futbollarının son dönemini yaşayan tecrübeli oyuncuların karması kadrosuyla uzun süre başarıyla Süper Lig'de mücadelesini sürdürmüştür.


Bütçesiyle ve oyuncu kadrosuyla her sezon daha da küçülmeye giden kulüp, 2004 yılında Uzan Grubu şirketlerine, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koymasıyla devlet yönetimine geçmiştir.

TMSF'nin Uzan Grubu'nun borçlarını tahsil etmek amacıyla kulübün kadrosunda kalan son birkaç değerli oyuncuyu da satmasıyla, gittikçe zayıflayan sarı siyahlılar, 2004-05 sezonunda 1. Lig'e düşmüştür.


TMSF'nin el koymasıyla el değiştiren İstanbulspor A.Ş.'nin, İstanbul Erkek Lisesi ile herhangi bir bağı kalmamış, armasına Türk Bayrağı eklemek suretiyle orijinal armaya benzer bir arma kullanmaya devam etmiştir.


İstanbulspor'un Arma Geçmişi

İstanbul Erkek Lisesi mezunları ve eski İstanbulsporlu iş adamları tarafından yeni kurulan İstanbulspor Kulübü Derneği ardı ardına aldığı şampiyonluklarla Süper Amatör Lig'e kadar yükselmiş olup, Bölgesel Amatör Lig'e çıkabilmek için Play-Off mücadelesinde Alibeyköyspor'u normal süresi 1-1, uzatma dakikaları 2-2 biten maçta, penaltılar sonucu 6-5 elemiştir.


Bu sonuçla, 3. Lig'in bir alt kademesi olan Bölgesel Amatör Lig'e çıkmış ve 2011-2012 sezonunda bu ligde mücadele etmeye hazırlanmıştır.


İstanbulspor Futbol Şube Sorumlusu eski futbolcusu olan Ahmet Ürkmezgil iken, 2012 yılının Ekim ayında yapılan genel kurulda, göreve gelen yönetim kurulu, futbol şubesini İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan, eski yönetim döneminde basketbol şube sorumlusu olarak görev yapan Emre Uğurlu'ya teslim etmiştir.


2014-15 sezonundan itibaren Beylikdüzü Belediyesi ile yapılan işbirliği ile İstanbulspor, kamp merkezini Beylikdüzü'ne taşımış ve maçlarını da Gürpınar Stadyumu'nda oynamaya başlamıştır.

Bu sezon 3. Lig'de Play-Off şampiyonu olarak 2. Lig'e yükselmiş, 2 sezon 2. Lig’de mücadelesini sürdürdükten sonra, 2016-17 sezonunda da 2. Lig Beyaz Grup'ta şampiyon olarak 1. Lig’e çıkmayı başarmıştır.


2018 yılı itibariyle maçlarını Necmi Kadıoğlu Stadyumu'nda oynamaya başlayan takım, ligi genellikle orta sıralarda tamamlamaktadır.


İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER


İlgili Yazılar

コメント


bottom of page