top of page
Ara

KOCAELİSPOR

Kocaelispor, 24 Nisan 1966 tarihinde, Kocaeli'de kurulan spor kulübüdür. Yeşil siyahlı ekip, iç saha karşılaşmalarını 34.712 kapasiteli Kocaeli Stadyumu'nda oynamaktadır.

1957 yılında Baçspor Kulübü'nün yöneticileri İzmit Belediyesi'ne müracaat ederek, şehrin doğu kesiminde bulunan gençlerin spor ihtiyacına cevap verecek bir arsanın verilmesini talep etmiştir.


Belediye Başkanı Osman Gencal, konuya yakın ilgi göstermiştir ki bu yakın ilginin temelinde, Gencal'ın eski bir sporcu ve aynı zamanda Baçspor'un üyesi olması büyük rol oynaktaydı. Sonuç olarak, belediye, Eski Teyyare Meydanı'nda bulunan 28 bin dönümlük araziyi 1 lira gibi sembolik bir fiyata Baçspor'a tahsis eder.

Baçspor Kadrosu

Bu arsanın satılmasından kazanılan 283.000 TL ile Baç semtinde başka bir arsa satın alınır ve hemen inşaata başlanarak, bina bitirilir.


Güzel bir tesise kavuşan Baçspor yöneticileri, ilk kez 1964 yılında profesyonel bir takım kurmayı ve

2. Lig'de yer almayı düşünüp,

bu yönde çalışmalara başlamıştır.

Bu yıllarda, yasal mevzuatta, 2. Lig'de yer alacak kulüplerin en az üç takımın birleşmesiyle kurulması ve yeterli tesisleri olması gibi koşullar yer almakta idi.


Böylelikle, 1966 yılında Baçspor, İzmit Gençlik ve Doğanspor takımlarının birleşmesiyle Kocaelispor kurulmuştur.


Üç kulübün yöneticisi de tüm konularda anlaşarak ve yeşil siyah renkleri benimseyerek, ortak kongrelerini yapar ve yönetim kurulunu seçerler.


Baçspor'a arsa tahsisiyle başlayıp bugüne gelinmesinde etkisi olan birçok kişiyle birlikte bu aşamaya gelişte maddi manevi desteğini esirgemeyen Kocaelispor taraftarı ve İzmit halkının yarattığı Kocaelispor artık bir semt takımı değil, tüm kentin takımı haline gelmiştir...

Kocaelispor'un İlk Kadrosu (1966- 1967)

Yönetim ilk olarak transfer işine girişip, 175.000 TL harcayarak takımın ilk kadrosunu oluşturur.


Kocaelispor 1966-67 sezonunda artık günümüz 1. Lig'ine denk düşen 2. Seviye Futbol Ligi'ndedir.


Kocaeli profesyonel futbol takımı, 1979-80 ve 1991-92 yıllarında Türkiye 2. Seviye'de şampiyon olmuştur.


1980 itibariyle ilk Süper Lig macerasına atılan yeşil siyahlılar, 8 yıl kesintisiz bu ligde yer almayı başarmıştır. Normalde 1986-87 sezonunda sondan 4. olarak küme düşse de Bursaspor ile birlikte Danıştay kararıyla lige geri dönmüştür.


Fakat 87-88 sezonuyla birlikte, 34 puan toplayıp, Gençlerbirliği, Zonguldakspor gibi isimlerle birlikte küme düşmüş; fakat takvimler 1992'yi gösterdiğinde tamı tamına 83 puanla, en yakın rakibine 23 puan fark atarak kırılması güç bir rekor ile Süper Lig'e dönüş yapmıştır.

Süper Lig'deki en büyük başarısı ise ilk yarısını lider tamamladığı 1992-1993 sezonu olmuştur.


O sezon, ilk devreyi 3 puan farkla

lider kapatan Körfez, şampiyonluğun en iddialı takımlarının başında yer almaktaydı...


Son 5 haftaya girerken, lider Galatasaray'ın yalnızca 1 puan gerisinde olan Kocaelispor, kalan 5 maçını kazanması halinde şampiyonluğunu ilan edecekken zorlu bir fikstür engeliyle karşı karşıya kalmıştır.


Sırasıyla şampiyonluk hedefi olan; Fenerbahçe (D)

gibi isimler, rakiplerini karşılamak için hazırlık yapmaktaydı...

1. Lig'in son 5 haftasında oluşan puan tablosu (1992-93)

Bu süreci yaşayan Kocaelispor taraftarlarının; ''Liderken çok fazla önemini anlamadık ta ki liderliği kaybettiğimizde, lider olan takımın sevincini görene kadar'' diye tasvir ettikleri dönemi kurtarmak için bu kalan 5 hafta çok büyük bir şans olmuştur.




Kocaeli, kalan maçlarını kazanması durumunda şampiyonluğunu ilan edecekken ne var ki o zorlu fikstürden istediği neticeleri elde edememiştir. Şampiyonluk Kupası'nın bir kulbundan tuttuğu sezonu, 59 puanla, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un arkasından 4. olarak tamamlamıştır.

Kocaelispor (1993-94)

Yeni sezonda Körfez'in kalbi bambaşka bir heyecan ile çarpmaktadır; sıra artık Avrupa'ya gelir. UEFA Kupası'ndaki rakip; Portekiz'in en köklü takımlarından, Sporting Lizbon'dur.


Geçen sezonda elinden kıl payı kaçan şampiyonluğun hırsı ve hevesi yalnızca takımı değil, bütün şehri bürümüştür...


Bobby Robson’ın hocalığını, Jose Mourinho’nun yardımcılığını yaptığı ve Luis Figo'nun formasını giydiği Sporting Lizbon'un karşısına 3 haftası çoktan geride kalan ligde, liderliğe oturmuş bir şekilde çıkar Kocaeli Ekibi...


İsmetpaşa Stadı tarihi bir gün yaşarken,

Körfez, kendi evinde üstün bir performans sergilediği karşılaşmada sayısız fırsatı değerlendiremeyerek galibiyeti elinden kaçırmıştır.


Rövanş karşılaşmasında ise Sporting Lizbon, Avrupa tecrübesi sayesinde ne yazık ki turu geçen taraf olmuştur.

Kocaelispor, 1995-1996 sezonunda ise Süper Lig'i 5. bitirerek, Türkiye'yi aynı yıl InterToto Kupası'nda temsil etmiştir.

Aynı sezon genç takımlar bazında Türkiye Şampiyonlar Şampiyonu olmuştur.


Kocaelispor’un 2 Türkiye Kupası şampiyonluğu bulunmaktadır:

İlki, 1996-97 sezonunda Trabzonspor’a karşı oynanarak kazanılmıştır; çift maç usulünde oynanan final maçlarında 1-1 ve 1-0 ile gülen taraf Körfez Ekibi olmuştur.


2. Türkiye Kupası ise 2001-02 sezonunda Beşiktaş geçilerek alınmıştır. Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan tek maç usulü finalde, Beşiktaş’ı 4-0 gibi farklı bir skorla mağlup eden Kocaelispor bu kupayı 2. kez müzesine götürmeyi başarmıştır.


Kocaelispor - Arsenal Maçı Manşetlerde

Tarihler 25 Temmuz 2001'i gösterdiğinde Körfez, hiç unutulmayacak bir hazırlık karşılaşmasının taraflarından biri olmuştur.


O yaz, sezon öncesi kampını Avusturya'da yapan Kocaelispor ve Arsenal, hazırlık maçında karşı karşıya gelmiş ve o sıralarda Kocaelispor'un başında olan Türk Futbolu'nun duayen hocalarından Hikmet Karaman, Arsene Wenger'i "Sizi eleyip, UEFA Kupası'nı alan Galatasaray'ı, biz İstanbul'da yendik, ona göre kadro çıkar, hafife alma" şeklinde uyarmıştır.


Wenger de Hikmet Hoca'nın uyarısını dikkate alarak bütün aslarını sahaya sürmüştür. Fakat David Seaman, Lee Dixon, Martin Keown, Patrick Vieira, Robert Pires, Dennis Bergkamp, Tony Adams, Ray Parlour, Ashley Cole ve Junichi İnamotolu Arsenal kadrosu, Ahmet Şahin, Timko, Aleksandrov, Cem Sinan, Lazarov ve Abdelaziz Aymanlı Kocaelispor karşısında fazlasıyla zayıf kalmıştır...


Dakika 4'te, Lazarov'la öne geçen Kocaelispor'a, Arsenal 16. dakikada Ray Parlour'la cevap vermiş ancak daha sonra yine Lazarov'un golüyle, İngiliz Ekibi devreyi 2-1 geride kapatmıştır.


İkinci yarı daha da coşan Körfez, Nuri Çolak ve Serdar Topraktepe'nin golleriyle maçı

4-1'lik galibiyetle bitirmiştir.

Sven Goran Eriksson, Arsene Wenger ve Hikmet Karaman (2001)

Maçı canlı takip eden İngiltere Milli Takım Teknik Direktörü Sven Goran Eriksson ve Arsene Wenger maç sonunda Hikmet Hoca'yı tebrik etmiştir.


Arsenal, bu yenilgiden büyük dersler çıkararak Premier Lig'de

o sezon bütün maçlarında gol atmayı başarmış; Old Trafford'da Manchester United'ı devirerek şampiyonluğunu ilan etmiş ve FA Cup finalinde de Chelsea'yi sürklase ederek kupaya uzanmıştır.


2002-03 sezonunda, son sırada kalıp lige veda eden Körfez'in hasreti fazla uzun sürmemiş ve takım 2007-08 sezonunu 1. Lig şampiyonu olarak tamamlayıp, 5 sene aradan sonra tekrar Süper Lig'e yükselmiştir.

Kocaelispor İzmir'de Şampiyonluğu Kutluyor (2008)

Kocaelispor, Fenerbahçe'den 90+ da gol yerken Yılmaz Vural

Süper Lig'e fena sayılmayacak bir kadroyla başlayan Körfez, özellikle kritik maçlarda skor bulmasına rağmen son dakikalarda gol yeme alışkanlığı edinmiş ve maç boyunca eşitlik veya üstünlük kurduğu karşılaşmalarda rakibe çok defa puan hediye etmiştir.



Büyük maçlarda büyük işler yapan takım oldukça basit hataları çok pahalıya ödemiştir.

Sezonun unutulmaz karşılaşması ise hiç şüphesiz Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan Galatasaray - Kocaelispor maçı olmuştur...

Taner Gülleri'nin 4. golden sonraki sevinci

Kocaelispor, en iyi dönemlerinden birini yaşayan Galatasaray'ı, kendi evinde

5-1'lik, tarihi bir skorla mağlup etmiştir.

O sezon gol krallığını az farkla Milan Baros'a kaptıran Taner Gülleri, 4 gol birden atarak hem Kocaelispor Tarihi'ne hem de Türk Futbol Tarihi'ne adını yazdırmayı başarmıştır.


Fakat ne var ki Körfez, büyük izler ve anılar bıraktığı bu sezon sonunda, Süper Lig'e çıktığı aynı sene tekrar 1. Lig'e gerilemiştir.


2008-09 sezonunun başında yapılan, Dorde Tutoriç, Dusan Andelkoviç, Nenad Jestroviç, Luka Zinko ve birkaç transferin parası ödenmemesi sebebiyle Kocaelispor, transfer yasağı cezası, 2010-11 sezonunda -6 puan cezası ve 2012-13 sezonunda -3 puan cezası almıştır.


2009-10 sezonunda, kötü gidişatın önü alınamamış; takımın 2. Lig'e düşmesi engellenememiştir.


2010-11 sezonunda, FIFA tarafından eski futbolcu borçları nedeniyle 6 puanı silinen ve ligin ilk 3 haftası mağlup olan takım bundan sonra ligin 20. haftasına dek mağlubiyet yüzü görmemiş ve -6 ceza puanına rağmen 30 puanla 11. sırada kendisine yer bulmuştur. Tecrübeli birkaç futbolcu dışında kadrosunun tamamı altyapıdan alınarak, profesyonelleştirilen gençlerden oluşmakta idi.


Takım, 2011-12 sezonunda da 2. Lig'den küme düşerek tarihinde ilk kez 3. Lig'e dek gerilemiştir.

Hodri Meydan'ın meşhur pankartı

2011-2012 sezonunda, ödeyemediği borçlar yüzünden uygulanan transfer yasağından ötürü maçlara 21 yaş altı futbolcularla çıkan Kocaelispor, 2. Lig Beyaz Grubu 32 maçta 9 puan toplayarak ve tam 130 gol yiyerek son sırada tamamlamıştır.

Yine aynı tip oyunculardan oluşan kadroyla 2012-2013 sezonunda tarihinde ilk defa 3. Lig'de mücadele etmiştir.


2012-2013 sezonuna FIFA tarafından eski futbolcu borçları nedeniyle 3 puanı silinen Kocaelispor 34 maçın sonunda 37 puan toplayarak ligi 14'ncü sırada bitirmiştir. Yardım kampanyalarına rağmen transfer yasağını aşamayan kulüp, 2013-14 sezonunun 30. haftasında, 6 Nisan 2014 günü oynanan maçta, İstanbulspor'a 1-0 yenilerek profesyonel statüsünü kaybetmiş ve Bölgesel Amatör Lig'e düşmüştür.


Takımın başkanlık koltuğuna, 2014-15 sezonunda oturan Bahri Kubilay Yavuz takımı adeta yeniden kurmuştur.

Taraftarın taktığı lakap ile, 'Korgeneral Bahri Yavuz', 2014 senesinin başında yaptığı transferler, iddialı konuşmaları ve vaatleri ile taraftarı heyecanlandırmış ve Türk Futbolu'nun gündemine oturmuştur.

Kocaelispor'dan taraftara teşekkür mesajı (2015)

Sezona, Teknik Direktör Mahmut Aydın'la kötü bir başlangıç yapılmış,

3. haftadan itibaren takımı Kayhan Kaya Çubuklu devralmıştır.


Taraftarlar "Sevdanın Ligi Olmaz" sloganıyla tekrar takımı eski günlerine kavuşturmak için çaba göstermiştir.


BAL'daki ilk sezonda 11. Grup'ta gayet iyi bir performans sergileyen Körfez, sondan 1 hafta önce şampiyonluk maçında Tekirdağspor ile karşılaşmıştır. Yoğun güvenlik önlemleri gerekçesiyle şehre 41 plaka araçların girmesi yasaklanmış olmasına rağmen her iki takım taraftarı da maça oldukça ilgi göstermiştir.


Bol pozisyonlu ve çekişmeli geçen maçta 87. dakikada basit bir hata sonucu penaltı kazanan Tekirdağspor, golü bulunca, moralman çöken oyuncular geri reaksiyon gösteremeyerek şampiyonluğu Tekirdağspor'a bırakarak sezonu 4. kapatmıştır.

Kocaelispor Büyükçekmece Maçı

Buna rağmen taraftarlar bu sezonda, 8 Şubat 2015'te oynanan Büyükçekmece Belediyespor maçında İsmetpaşa Stadyumu'nu tıka basa doldurmuştur.


Tam 20.745 taraftarın izlediği bu karşılaşma 72. dakikada Burak Özbakır'ın attığı gol ile 1-0 sona ermiş ve bu galibiyet büyük bir coşkuyla kutlanmıştır.

Bu maçtaki taraftar sayısı amatör liglerdeki taraftar rekoru olarak da tarihe geçmiştir.

Bu rekor ile ülkenin gündemine oturan Kocaelispor, adından sıkça söz ettirmiş, bu dönemde birçok kanal Kocaelispor adına klipler ve haberler hazırlamıştır.


Kaçan şampiyonluğun yanı sıra, takımın kurtuluşu olarak görülen KEV seçimini de kaybeden Kocaelispor yıkılmamıştır. Bahri Yavuz, sonuna kadar mücadele edeceklerini, asla pes etmeyeceklerini belirterek şehre güven ve umut aşılamıştır.


2015-16 sezonunun başında Ergun Ortakcı ile anlaşan yönetim, bu transfer ile hedefinin şampiyonluk olduğunu net bir şekilde belli etmiştir.

Kocaelispor - Güngörenspor Maçı

O sezon Bölgesel Amatör Lig'in çok üstünde bir takım kuran Körfez ekibi, 15 Kasım - 12 Mart tarihleri arasındaki tüm maçları kazanarak bir kulüp rekoruna imza atmıştır.

Ayrıca 26 Mart 2016 tarihinde oynanan İst. Güngörenspor karşılaşmasındaki 19.000 taraftar ile amatör liglerde oynanan gece maçları arasında en fazla sayıda taraftar rekorunu kırmıştır.

BAL Play-OFF Final Maçı -Eskişehir- (2016)

Sezonu, Çengelköyspor'un 15 puan önünde, 1. tamamlayan Kocaelispor, kuruluşunun 50. yılında, 24 Nisan 2016 tarihinde, Eskişehir Atatürk Stadı'nda oynanan Sultangazispor karşılaşmasını 2-0 kazanarak 3. Lig'e çıkan 9 takımdan birisi olmuştur.


Maçtan sonra İzmit'e gelen yaklaşık 20.000 kadar Kocaelispor taraftarı, sabaha kadar kutlama yapmış, takım otobüsünün üzerindeki futbolcular ve kulüp çalışanları ise kupa ile birlikte taraftarın bu coşkusuna ortak olmuştur.

3. Lig açılış maçında BAL kupasını alırken (2016)

2016-17 sezonuna transfer yasağı sebebiyle geçen seneki kadroyla başlayan Kocaelispor'da teknik direktörlüğe fazla tecrübesi bulunmayan Ümit Metin Yıldız getirilmiştir.

3. Lig Play-OFF Finalinde Kocaelispor Tribünleri

Profesyonel liglere çıktığı 2016-17 sezonunda da, Karacabey Birlikspor maçından sonra puan silme, küme düşürülme gibi cezalarla karşı karşıya kalan Kocaelispor'da, yönetimin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konut ile birlikte yaptığı görüşme sonrasında, borcun Kent Konut tarafından ödenmesini kararlaştırılmıştır.


800 Bin Euro'luk cezanın ödenmesi için Adana Demirspor ve Sivasspor gibi diğer köklü kulüpler, kendi maçlarının bilet gelirlerini Kocaelispor'a bağışlamış; Twitter'da #KocaelisporYokOlmasın hashtagi gündeme getirilmiş ve taraftarlarla birlikte, çeşitli firmalar da Kocaelispor'a destek göstermiştir.


Kocaelispor, geçirmiş olduğu bu zorlu dönemde kendilerine destek olan tüm taraftar gruplarına sosyal medya üzerinden ve İsmetpaşa'da tüm takımların atkılarını asarak teşekkür etmiştir. Bunların yanı sıra namı-diğer Korgeneral Bahri Yavuz, 2 sene önce sözünü verdiği, Kocaelispor'un tek kurtuluşu olarak görülen KEV başkanlığına seçilmiştir.


Ligin ilk yarısını 2. sırada, sezonu ise 4. tamamlayan Kocaeli Ekibi, Play-Off oynamaya hak kazanmıştır.


Play-Off yarı finalinde Ankara Demirspor ile oynanan maç sonucunda 0-0 ve 2-0'lık sonuçlarla finale yükselen Kocaelispor, final maçını 14 Mayıs Pazar günü Antalya Stadyumu'nda Altay'a karşı oynamıştır. Müsabakanın 38. dakikasında Burak Özbakır, Kocaelispor'u 1-0 öne geçiren golü kaydetmiştir.

Kocaelispor Altay Maçı -Antalya- (2017)

İlk yarının bu skorla tamamlanmasının ardından, ikinci yarının 61. dakikasında Murat Uluç'un vuruşu ile maça 1-1'lik beraberlik gelmiş ve maç uzatmaya gitmiştir.


Uzatmada Murat Uluç, Altay adına 1 penaltı vuruşundan yararlanamayınca sonuç seri penaltı atışlarına kalmıştır.

Seri penaltı atışlarında Altay adına tüm penaltılar gole çevrilirken Kocaelispor adına Oğuzhan Türkmen tarafından kullanılan 2. penaltı atışı fileleri bulmamış ve Kocaelispor 2. Lig'e çıkma şansını kaybetmiştir.


3. Lig yolculuğu 2018-19 sezonunda, 3. Lig 3. Grup'ta devam eden Körfez, Galip Gündoğdu yönetiminde çıktığı

Yeni stadına kavuşan Kocaelispor'un Koreografisi

34 maçta 17 galibiyet, 7 beraberlik ve 10 mağlubiyet almıştır. 68 puan toplayarak grubunu 2. tamamlayan takım, tekrar Play-Off oynamaya hak kazanmıştır.

Play-Off yarı finalinde, Yeni Çorumspor'a 2 maç sonucunda 1-0 ve 3-0'lık skorlar sonucunda elenerek 2. Lig'e çıkma şansını kaybetmiştir.


Sezonun bitiminin ardından yapılan genel kurulda Bahri Yavuz, başkanlığa aday olmayacağını açıklamıştır. Böylelikle takımı Bölgesel Amatör Lig'de devralan Bahri Yavuz, 2 sezon BAL Ligi'nde, 3 sezon da 3. Lig'de kulübün başkanlığını üstlenerek Kocaelispor'a veda etmiştir.


2019-20 sezonu, Kocaelispor için adeta yeni bir umut ışığı olmuştur. Pandemi nedeniyle erken tescil edilen 3. Lig 2. Grubun 64 puan ile açık ara lideri olan yeşil siyahlı ekip, 8 yıl aradan sonra 2. Lig'in kapısından girmeyi başarmıştır. Geride kalan sezonda oldukça başarılı bir performans sergileyen takım, çıktığı 27 karşılaşmada 21 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 mağlubiyet elde ederek en yakın rakibi Belediye Derincespor ile puan farkını 14'e çıkartmıştır.


2020-21 sezonunda 2. Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Kocaelispor, lige çok iyi bir başlangıç yapamamış ancak 3. hafta itibariyle çıkışa geçerek sezonu 68 puan ile 3. sırada tamamlamıştır. Play Off bileti alan yeşil siyahlılar, çeyrek finalde Ankara Demirspor'u, yarı finalde ise 1461 Trabzon'u eleyerek finale adını yazdırmıştır. Finalde ise ezeli rakibi Sakaryaspor ile karşılaşmış ve 4-0 galip gelerek 11 yıl sonra 1. Lig!e yükselmeyi başarmıştır.


Kocaelispor 2021-22 sezonuna 8'i yabancı olmak üzere 18 yeni transferle Mustafa Reşit Akçay yönetiminde lige başlamış, ancak ikinci devrenin başlaması ile birlikte alınan 3 mağlubiyet sonrasında teknik direktör Mustafa Reşit Akçay görevinden istifa etmiştir. Bu istifanın ardından teknik direktörlük görevi için Mehmet Altıparmak ile 1,5 yıllık sözleşme imzalanmıştır. Kümede kalma mücadelesi veren Kocaelispor'un, ligin 29. haftasında oynanan yakın rakibi Bursaspor'a 2-1 mağlup olması üzerine Altıparmak ile de yollar ayrılarak terine Fırat Gül getirilmiştir. Ancak yapılan bu değişiklikler Kocaelispor'u ligde tutmaya yetmemiş, Körfez, ligin bitimine 1 hafta kala Eyüpspor deplasmanında aldığı 2-1'lik mağlubiyet sonrasında ligi 44 puan ile 16. sırada tamamlayarak tekrar 2.Lig'e dönmüştür.


İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-

İlgili Yazılar

Comments


bottom of page