top of page
Ara

SARIYER SK

Sarıyer Spor Kulübü, 1940 yılında, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde kurulan spor kulübüdür. Lacivert beyazlı ekip, iç saha karşılaşmalarını 5.000 kapasiteli Yusuf Ziya Önüş Stadyumu'nda oynamaktadır.


Kulübün renklerinden lacivertin; asaleti, beyazın ise temizliği simgelediği bilinmektedir.



Sarıyer SK şampiyonluk kutlamaları (1982)


Kulübün kökenine indiğimiz zaman, bugünkü Sarıyer'i oluşturan farklı aşamalardan geçmiş olduğunu görebiliriz. 1920'lerde Sarıyer Gençler Cemiyeti ile başlayan tufan, Sarıyer Gençler Mahfili ve Sarıyer Gençlik Kulübü ile devam etmiş ve 1940 yılının Temmuz ayına gelindiğinde, yapılan başvuru ile kulüp nihayet tescillenmiştir.


Sarıyer Gençlik Kulübü, gayri federe olarak faaliyet gösterdiğinde forma renkleri, fes rengi (bordo) forma, sol göğüs üzerinde kavun içi (portakal rengi) yıldız ve beyaz şort şeklinde idi.


Bu renkler, Sarıyer Gençler Cemiyetinin renkleridir. Daha sonradan kurulan Sarıyer Gençler Mahfili de bu renkleri kullanmıştır. Sarıyer Gençler Mahfili’nin faaliyetlerinin sona ermesi üzerine kurulan Sarıyer Gençlik Kulübü de aynı renkleri benimsemiştir. Sarıyer Gençlik Kulübü federe olmak için yaptığı başvuruda renklerini, en sık kullandığı, fes rengi ve kavun içi olarak belirtmiş fakat Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Sarıyer Gençlik Kulübü'nün tescilini yapmış olmasına rağmen, renklerini lacivert beyaz olarak belirlemiştir.


Yani, bugün kullanılmakta olan lacivert beyaz renkler, Sarıyer Gençlik Kulübü'ne B.T. Genel Müdürlüğü'nce verilmiştir. Fakat camia bu yeni renkleri ve bu renklerin ifade ettiklerini hızlıca benimseyerek yoluna devam etmiştir...


1940 yılında, Amatör Lig'de başlayan futbol macerasına, 1963'te 2. Seviye Lig'de (1. Lig) devam eden Sarıyer, 6 sene bu ligde mücadele etmiş, 66-67 sezonundaki üçüncülüğü haricinde, grubunu orta sıralarda tamamlamıştır.


1968-69 sezonunda, 2. Seviye Lig Kırmızı Grup'ta, 29 puanla 16'ncı sıraya yerleşerek, Edirnespor ve Karagümrük gibi takımlar ile 3. Seviye Lig'e (2. Lig) düşüş yaşamıştır.


Lacivert beyazlıların lig hasreti fazla uzun sürmemiş, dönüşleri bir öncekinden çok daha görkemli olmuştur. 3. Seviye Lig Kırmızı Grubu 47 puanla lider tamamlayan takım, aynı sezon tekrardan bir üst lige tırmanmış ve 11 sene burada mücadelesine devam etmiştir.


1981-82 sezonu sonunda, birkaç sezondur Süper Lig'in kapısına çok yaklaşan takım, sonunda hayallerine kavuşmuş ve 43 puanla 2. Seviye Lig'de şampiyonluğunu ilan ederek, tarihinde ilk defa en üst lige adımını atmıştır.


Sarıyer SK Kadrosu 1985-86

12 sene boyunca kesintisiz Süper Lig macerası yaşayan İstanbul Ekibi, bu zaman zarfı boyunca oldukça başarılı bir performans sergileyerek, İstanbul'un 4. büyüğü olarak görülmeye başlanmıştır.


1991-92 sezonunda, İhsan Yalçın başkanlığında, Türk Futbol Tarihi'ne adını altın harflerle yazdırdığı bir başarıya imza atan takım, Balkan Kupası'nda, Romanya'da 0-0 biten karşılaşmadan sonra İstanbul İnönü Stadı'nda oynanan 2. maçta Romanya'nın Oţelül Galaţi takımını 1-0 yenerek, Fenerbahçe'den sonra, bu kupayı kazanan 2. Türk Takımı olmayı başarmıştır.

Sarıyer SK 1989-90

1993-94 sezonu sonunda, Sarıyer'in kabusu başlamış; 2 sezon önce ülkeyi uluslararası arenada temsil eden takım, yalnızca 26 puan topladığı sezonda, son sırada yer alarak küme düşmüştür.


Dönüşü çabuk olan fakat uzun sürmeyen lacivert beyazlı ekip, 1995-96 sezonunda, 2. Seviye Lig'i, 34 puanla Çanakkale Dardanelspor'un 1 puan gerisinde, 2. olarak tamamlamış ve Yükselme Grubu'na dahil olmuştur.


Grupta, Göztepe hariç (3-2), mağlubiyet yüzü görmeyen takım, Süper Lig'e geri dönmüş fakat çıktığı sezon, ligi 16. sırada tamamlayarak tekrardan bir alt lige düşmüştür.


90'lı yılların son döneminde Sarıyer'de inşaatlar yasaklanmış ve bununla birlikte, dönemin iş adamlarının bölgeden elini çekmesiyle gerileme dönemine giren kulüp, 2001'de 2. Lig'e düşmüştür.


2003-04 sezonunda, 2. Lig B Kategori'nde 63 puanla şampiyon olan Sarıyer, tekrardan

1. Lig'e yükselmiş fakat aynı sezon nefesi tükenerek tekrardan 2. Lig'e dönmüştür. Sıklıkla Play-Off fırsatı yakalayan İstanbul Ekibi'nin şansı bir türlü yaver gitmemiş ve 2005'ten bu yana kesintisiz yer aldığı 2. Lig'den tırmanmayı henüz başaramamıştır.

Sarıyer Gençlik Kulübü Logosu







İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-

İlgili Yazılar

Comments


bottom of page