top of page
Ara

TARSUS İDMAN YURDU

Tarsus İdman Yurdu, 1923 yılında, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde kurulan futbol kulübüdür. Sarı lacivertli ekip, iç saha karşılaşmalarını 4.189 kapasiteli Tarsus İlçe Stadyumu'nda oynamaktadır.

1923 yılında, İttihat ve Terakki mektebi öğrencisi 6 genç, bir futbol kulübü kurmanın gerekliliği konusunda fikir birliğine varırlar.


Şükrü Sait Borhan, Cehdi Yazıcı, Yahya Turhan, Mustafa Veysi Ekener, Cemil Uncu, İlhami Saygı adlı bu öğrenciler sırasıyla Tarsus İdman Yurdu kulübünün ilk kurucu üyeleri olmuştur.


Anadolu topraklarında işgale karşı Kurtuluş Savaşı direnişi başlayınca, Tarsus İttihat ve Terakki mektebi dağılmış ve talebelerin bazısı asker bazısı da çeteci olmuştur.

Savaş sonrası birer ikişer bir araya gelen gençler, aktivitelere başlamış ve en ilgi gören aktivite ise kuşkusuz futbol olmuştur.


Savaş yıllarında gördükleri futbolu, kendi yaptıkları bez toplarla oynamaya başlarlar...


1923 yılına gelindiğinde, İttihat ve Terakki mektebinde sınıf arkadaşlığı yapan gençler büyük çabalar sonucu Halep'ten bir futbol topu getirtmiş ve futbol oyununu da oldukça ilerletmişlerdir. Mersinli gençlerle bir futbol maçı ayarlanır, topları var ancak formaları yoktur.


Takım arkadaşları Şükrü Sait Borhan'ın kız kardeşinin iyi dikiş diktiğini öğrenince, Muazzez Borhan'a gidip, formalarını dikmelerini isterler. Muazzez Hanım'ın teklifi kabul etmesi üzerine, dikiş sorunları bitmiş, iş kumaş ve renk seçimine kalmıştır.


Bir diğer takım arkadaşları Hacı Enez'in dedesinin manifaturacı dükkanına gider; 11 kişiye yetecek kumaşı sadece sarı, lacivert renklerden bulabilirler ve Muazzez Hanım formaları bir gecede diker.


Maç bugünkü şehir parkının olduğu yerdedir, mahşeri bir seyirci kalabalığı vardır.

Seyircilerin ortasına yerleştirilen bir koltuğa oturan dönemin Belediye Başkanı Hakkı Ramazanoğlu şeref konuğudur.


Muazzez Borhan'ın diktiği formalarıyla Tarsuslu gençler sahaya çıkar...


Bu takım Tarsus'un ve Mersin'in ilk futbol takımıdır, tertibi ise;

Müezzinzade Cemil Ünlü (kaleci), Mustafa Veyis Ekener, Eftal, Süleyman Çavuşoğlu, Cehdi Yazıcı, Lütfi Oğuzcan (Şair Ümit Yasar Oğuzcan'ın babası), İlhami Saygı, Yahya Turhan, Ahmet Ramazanoğlu, Sabri Tamer, Şükrü Sait Borhan şeklindedir.


Takım, oyunculardan Cehdi Yazıcı'nın avukat babası Hamdi Efendi'ye gider ve Tarsus İdman Yurdu'nun tüzüğünü hazırlatırlar.

Belediye Başkanı Hakkı Ramazanoğlu başkan, Lütfi Oğuzcan ikinci başkanıdır. Mustafa Veyis Ekener ise idari işlerden sorumlu tutulur.


Sporsever Belediye Başkanı ve Kulüp Başkanı Hakkı Ramazanoğlu o yılın parası ile belediyece 300 liraya icara verilen bugünkü Tarsus Parkı Arazisi'ni modern bir futbol sahası yapılması için kulübe verir. Ancak, zemin müsait olmadığı için daha sonra saha bugünkü şehitler abidesinin olduğu yere taşınmıştır.


Ve artık Tarsus İdman Yurdu, Türk Ocağı bünyesinde resmi spor organizasyonlarına başlamıştır.


1938 yılında çıkarılan 3530 sayılı BTGM yasası ile Türk Ocakları bünyesinden ayrılan spor kulüpleri Beden Terbiyesi Bölge Başkanlıkları (valilik) bünyesinde örgütlenmeye başlar.

Tarsus İdman Yurdu Kulübü'nün 1 numaralı kurucu üyesi Şükrü Sait Borhan olur.

30 Mart 1967'de Süleyman Demirel tarafından açıklanan kabinede, Kamil Ocak, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olmuştur.


Bunun üzerine; Faruk Sodan, Hasan Ülkü, Abdullah Gocuk, İçel Milletvekili Kadir Çetin ve İçel Senatörü Talip Özdolay'dan oluşan bir heyet kurularak, Kamil Ocak'a hem tebrik etmeye hem de Tarsus İdman Yurdu'nun 2. Lig'e alınması ile ilgili konuşmaya giderler. Uzun uğraşlar sonuç vermez ama takımın, 1 sene sonra kurulacak olan 3. Lig'e alınması için dilekçe vererek sonuca varılır.


1 sene sonra Tarsus İdman Yurdu, 3. Seviye Lig'e katılan ekiplerden biri olmuştur.

Sarı lacivertliler, 1968-69 sezonunda 3. Lig 1. Grup'ta şampiyon olarak, 2. Seviye Lig'e (1. Lig) yükselmiştir.


1976-77 Tarsus İdman Yurdu Kadrosu

1969-72 yılları arasında, 3 sezon boyunca 1. Seviye, yani Süper Lig'e yükselmek için mücadele eden takım, 1971-72 sezonunda küme düşerek 3. Seviye Lig'e gerilemiştir.

8 sezon burada oynadıktan sonra, 1979-80 sezonunda 3. Seviye Lig'de şampiyon olarak tekrar 2. Seviye Lig'e terfi etmiştir.


3 sezon da burada mücadele eden takım, 1982-83 sezonunda ligden düşmüş, 3. Lig kaldırıldığı için 1983-84 sezonunda Amatör Lig'de mücadele etmiştir.

Tarsus İdman Yurdu 1984-1985 Sezonu

Yıllarını Tarsus İdman Yurdu'na vermiş olan Faruk Sodan'ın gayretleri sonucunda, Mersinli İş Adamı Erkut Kuzeyman'ın kulüp başkanlığını üstlenme konusunda ikna edilmesi üzerine, Erkut Kuzeyman, Amatör Küme'ye düşen takımı tekrar ayağa kaldırmak için hemen çalışmalara başlamıştır.


Takımın adı Tarsus İdman Yurdu Erkutspor olarak değişmiş ve Erkut Kuzeyman'ın gayretleri sonucunda 1 sene süren amatörlüğün ardından, yeni kurulan takım namağlup şampiyon olmuştur.

Tarsus İdman Yurdu 1985-1986

1983-1984 sezonunda zaten güçlü olan kadro, transferle güçlendirilerek 2. Seviye Lig'e bomba gibi bir başlangıç yapmış ve şampiyonluğu kıl payı Kayserispor'a kaptırmıştır.

Kaçan şampiyonluk Tarsus taraftarını da etkilemiş, taraftarın da inancı artmıştır. Taraftarlar artık statta kuyruk oluşturmaya, daha önce deplasmana gitmeye gücü olamayan takıma artık

20-30 otobüs kafile eşlik etmeye başlamıştır.


4 yıllık 2. Futbol Ligi macerasının ardından, 1987-88 sezonunda tekrar 3. Seviye Lig'e düşen takım, 3 sezon burada mücadele etmesinin ardından 1990-91 sezonunda 3. Lig 3. Grup'ta yaptığı 34 maçta da yenilgi yüzü görmemiş ve namağlup şampiyon olarak yine 2. Futbol Ligi'ne yükselmiştir.


1995 yılında 2. Seviye Lig'den (1. Lig) düşen takım bir daha bu seviyeye çıkamamıştır.


1995-2001 yılları arası 3. Seviye Lig'de oynayan sarı lacivertliler, 2001 senesinde

2. Futbol Ligi'nin, A ve B Kategorisi olarak 2'ye ayrılması sonucu, 3. Lig'in 4. Seviye konuma gelmesiyle, 2001-02 sezonunda 4. Seviye Lig olan 3. Lig'de oynamış, sezonu 2. tamamlayarak 2. Lig B Kategorisi'ne yükselmiştir.


2002-2011 yılları arası 2. Lig'de oynayan Tarsus İdman Yurdu, 2010-11 sezonunu 16. sırada tamamlayarak 3. Lig'e düşmüştür. Fakat bu ayrılık fazla uzun sürmemiş, 2011-12 sezonunda 3. Lig'de grubunu 2. bitirince Play-Off oynamaya hak kazanan takım, yarı finalde Siirtspor'u, final maçında da Karacabey Belediyespor'u yenerek tekrar 2. Lig'e tırmanmıştır.


2012-16 yılları arasında süren 2. Lig macerası, 2015-16 sezonunda 3. Lig'e düşmesiyle yine kesintiye uğramıştır.

3. Lig Play-Off Şampiyonu Tarsus İdman Yurdu (2018)

3. Lig'de 2 sezon oynayan takım, 2017-18 sezonunda Özcan Kızıltan yönetiminde Play-Off şampiyonu olarak tekrar 2. Lig'e yükselmeyi başarmıştır.


2018'den bu yana 2. Lig'de yer alan Tarsus İdman Yurdu, 2021-22 sezonunda Beyaz Grup'ta 55 puan ile 5. sıraya yerleşerek Play Off bileti almıştır.



Play Off çeyrek finalinde Amedspor'u seri penaltı atışları ile geçerek bir üst tura yükselen Tarsus ekibi, yarı finalde Karacabey Belediyespor'a yine seri penaltı atışları ile elenmiştir.

Şampiyonluk Kupası (2018)











*Tarsus İdman Yurdu'nun Çukurova bölgesindeki takımlardan Adana Demirspor, Adanaspor ve Mersin İdman Yurdu kulüpleriyle geçmişten gelen bir rekabeti vardır.


Bu takımların birbirleriyle oynadıkları maçlar Çukurova Derbisi olarak da adlandırılmaktadır.


2013 Yılına Kadar Kullanılan Logo

İLGİNİZİ ÇEKECEK BENZER İÇERİKLER

-







İlgili Yazılar

Comentários


bottom of page